Fiskefôrkonkurrenter skal dele flåte

Fjordfrende blir navnet på samarbeidet mellom de to fiskefôrgigantene.

Fjordfrende blir navnet på samarbeidet mellom de to fiskefôrgigantene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Selskapene mener nytt samarbeid vil spare på klimautslipp.

DEL

Fiskefôrprodusentene Cargill og Skretting planlegger å samarbeide om transport av fiskefôr i Norge, melder selskapene i en pressemelding. Samarbeidet skal døpes Fjordfrende.

Ifølge pressemeldingen transporteres fôret til de to produsentene langs samme rute utenfor kysten, og nå skal dette slås sammen.

«Dette vil begrense skipstrafikken og redusere utslippene av klimagasser med en femtedel for fiskefôrtransporten», heter det i meldingen.

Det er rederiet Eidsvaag AS som får ansvar for planlegging og håndtering av transporten. Eidsvaag har i dag rundt 70 ansatte, og har i mange år hatt en lengre fraktavtale med Skretting AS. Eidsvaag har tilhørighet ved Dyrvik på Frøya.

Rederiet omsatte for 229,2 millioner kroner i 2017, og hadde et resultat før skatt på rett over fem millioner kroner.

Felles logistikk

På sine hjemmesider skriver Eidsvaag at det er deres logistikkavdeling i Kristiansund som får ansvaret for å tilrettelegge felles logistikk for Skretting og EWOS (navnet på Cargill sitt fôr, red.anm.).

– Dette samarbeidet vil øke utnyttelsen av flåtekapasiteten og drastisk redusere vårt miljøavtrykk, sier Fredrik Witte adm. dir. i Cargill Aqua Nutrition Nordsjøen i pressemeldingen.

Selskapene vil fortsatt samarbeide med de eksisterende transportselskapene, AquaShip/Artic Shipping, Rotsund og Eidsvaag.

– De er alle ledende innen sjøtransport. Eksisterende kontrakter vil videreføres, og vi vil fortsette det gode samarbeidet. Det nye er at vi får én felles planleggingssentral hvor rederiet Eidsvaag får hele ansvaret for planlegging og håndtering av transporten. Dette vil sikre den smarteste transporten som vil komme både miljøet og havbruket til gode, sier Witte videre.

Selskapene har også engasjert en tredjepart, Tri-Vizor, som skal sikre at de driver virksomheten sin separat og uavhengig av hverandre, med hensyn til konkurransesituasjonen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken