Jaktet på kjærligheten, ble svindlet

Hvert år svindles godtroende nordmenn for over 200 millioner kroner. Nylig ble et sekssifret beløp på vei til en tilsynlatende amorøs kar i utlandet, oppdaget og stanset av bankvesen og politi på Sunnmøre. Mørketallene skal være store.

Hvert år svindles godtroende nordmenn for over 200 millioner kroner. Nylig ble et sekssifret beløp på vei til en tilsynlatende amorøs kar i utlandet, oppdaget og stanset av bankvesen og politi på Sunnmøre. Mørketallene skal være store. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Møre og Romsdal politidistrikt advarer mot utenlandske nettsvindlere som utnytter kjærlighetshungrige folk her på berget.

DEL

Fra sjekkenettstedet mottok kvinnen varme og smigrende ord fra en ukjent, amorøs kar med tilsynelatende gode og ærlige hensikter. Men før hun rakk å sende et sekssifret beløp ut av landet, ble pengene stoppet. Herr Casanova hadde hverken ærlige hensikter eller rent mel i posen, og heldigvis ble kvinnen bare sneiet av amors giftpiler. Nå advarer Møre og Romsdal politidistrikt mot nettsvindlere.

«Hvert år åpner hundrevis av nordmenn profiler på sjekkenettsteder i håp om å finne en hjertevenn. Men inne "online" er også kriminelle på søk etter ensomme og sårbare personer. Deres jakt er rettet mot tilgang til lettvinte penger og svindlerne finner fram til kvinner og menn fra Møre og Romsdal. I tilfellet fra Sunnmøre nå nylig var det banken som varslet, og etter kontroll ble transaksjonen stoppet», står det i en pressemelding sendt ut fra Møre og Romsdal politidistrikt mandag 20. mars.

Vær varsom

- Politiet ble innkoblet, og vi så blant annet at det var dokumentforfalsking og ID-tyveri, sier Eivind Klokkersund som leder økoteamet på Sunnmøre.

Han advarer og anmoder om at ingen må la det gå så langt at det eneste som står igjen er å melde pengene som tapt. Stillles det eventuelle spørsmål om å overføre penger til din nye online-hjertevenn, bør du koble inn noen som kan analysere situasjonen nøkternt.

Nettet fanger

Svindel som dette er blitt hverdagskost; det skjer over alt på nettet. Taskenspillet starter i samme sekund som noen sier de er interessert i deg.
Og svindlerne er tålmodige og rause. De bruker godt med tid på å opparbeide seg tillit før spørsmålet om penger bringes på banen.

- Har du først sendt et mindre beløp kommer det ganske snart spørsmål om å få mer. Det oppstår gjerne vansker, som bare du kan bidra med å løse gjennom en ny økonomisk gave. Bak svindelen står kriminelle. De bruker den personlige informasjonen du har lastet opp på sjekkenettstedet i kombinasjon med andre opplysinger de finner om deg på nettet. De falske profilene de selv har opprettet er gjerne utformet for å passe dine interesser, sier Klokkersund.

Uvitende involvert i hvitvasking

Foruten å miste pengene dine til noen som på ingen måte har intensjoner om å være din venn eller utkårede, kan du i tillegg - uvitende -  ha deltatt i hvitvasking gjennom å ha sendt penger ut av landet.

- Svindelen blir stadig mer avansert. Det er her bankene og politiet kan hjelpe. Vi har rutiner for blant annet å avdekke falsk dokumentasjon. Om du tror du er utsatt for denne type svindel må du melde fra, oppfordrer Klokkersund.

Opplysningene politiet får inn om slike saker blir lagt sammen og koordinert inn mot sentrale myndigheter for videre etterforskning, og for å avdekke stadig nye kreative svindelmetoder. Slik får politiet samtidig til en bedre forebygging av svindelen.

Svindles for over 200 millioner hvert år

Overslag fra Økokrim tilsier at det stort sett er godt voksne nordmenn som lar seg lure. I 2015 sendte 209 norske kvinner og menn over 280 millioner kroner ut av sine bankkontoer til utenlandske svindlere. I 2016 ble 181 nordmenn lurt for minst 205 millionar kroner.
Dette var i hovedsak såkalt datingsvindel sammen med noen «arvebedrageri».

- I Møre og Romsdal har vi hatt flere slike saker de siste årene, hvor store beløp er blitt stoppet av bankene. Dessverre er det også gjennomført overføringer der enkeltpersoner har mistet store summer som de ikke vil få tilbake. Mørketallene nasjonalt er store, spesielt opp mot de mange mindre summene som blir sendt ut av landet, avslutter Klokkersund.

Ingen på Nordmøre akkurat nå

- Sekssifrede beløp, som i tilfelle nå på Sunnmøre, er det vanlig?

- Ja, det er faktisk det, men nå svarer jeg på generelt grunnlag, sier Evy Meisingseth ved Økoteam på Molde politistasjon.

- Mange betaler seg ut av gård og grunn. De velger å tro på disse historiene. Svindlerne er dyktige skuespillere som har en helt unik måte å spille på følelser. Og hvis du er litt sårbar og i tillegg kanskje forelsket, så er det lett å gå i fella. I tillegg kan det være lovnader om investeringer og det vises til dokumenter slik at dette ser reelt og ekte ut.

- Har dere noen tilsvarende saker fra Nordmøre nå som den på Sunnmøre?

- Vi har ingen lignende saker her på Økoteam akkurat nå. Men vi har hatt det. Imidlertid kan det godt være at det ligger slike saker på politistasjonene eller lensmannskontorene. Dette finnes i alle samfunnslag, avslutter Meisingseth.

Kjennetegn på nettsvindel

• Personen ber deg gå ut av sjekkenettstedet og vil kommunisere med deg gjennom epost eller private chattetenester.

• Gir svært tidlig uttrykk for hjertevarme og kjærlighet

• Vil raskt ha private opplysninger om deg.

• Sender deg et fotografi av seg selv som ser profesjonelt ut.

• Sender deg store mengder epost.

• Personen påstår at han/hun er fra et europeisk land, men er på reise eller jobber i utlandet.

• Vil gjerne besøke deg, men kan dessverre ikke komme på grunn av en tragisk hendelse.

• Ber om penger for å dekke en reise, akutt sykdom, opphold på sykehus for et medlem av familien, visumutgifter eller lignende.

• Skal starte opp en forretningsdrift du får være del av og som du skal få ut inntekter av senere i en felles framtid sammen med personen.

Nettsvindelråd

• Ikke gi penger til noen du treffer kun på nett.

• Be banken om råd og dokumentsjekk før du overfører også mindre summer til utlandet.

• Kontakt politiet om du eller noen du kjenner er utsatt for denne type svindel.

• Kutt all kommunikasjon på nett, epost og chat med personen umiddelbart.

• Ikke opprett ny kontakt med svindleren.

Artikkeltags