Vil at Kristiansund, Molde og Ålesund skal samarbeide om å bli europeisk kulturhovedstad

Fylkeskommunen ønsker å sende en søknad til Brussel om at Kristiansund, Molde og Ålesund skal bli europeisk kulturhovedstad. Bildet er fra «Sundbåten Syver».

Fylkeskommunen ønsker å sende en søknad til Brussel om at Kristiansund, Molde og Ålesund skal bli europeisk kulturhovedstad. Bildet er fra «Sundbåten Syver».

– Det er opp til byene om de vil bli med, skriver fylkeskommunen.

DEL

Møre og Romsdal fylkeskommune vurderer å søke om status som «europeisk kulturhovedstad» for Kristiansund, Molde og Ålesund gjennom konseptet Mørebyen, skriver fylkeskommunen på sine nettsider.

Nå er det opp til de tre byene om de vil bli med. Året som er aktuelt er 2028.

Langsiktig

– Skal vi lykkes med en eventuell søknad, må byene ønske en slik satsing sammen med omlandene sine, skriver Marit Nerås Krogsæter, leder i kultur- og folkehelseutvalget i fylkeskommunen.

Stavanger og Sandnes var europeisk kulturhovedstad sammen med Liverpool i 2008. I 2000 hadde Bergen denne statusen sammen med åtte andre byer fra ulike land.

Hvilke byer som blir europeisk kulturhovedstad blir klar mange år i forveien, derfor er året 2028 målet til Møre og Romsdal fylkeskommune.

Oppmerksomhet

– Ideen om Mørebyen som europeisk kulturhovedstad passer godt med ambisjonen vår om å skape attraktive byer og tettsteder. Som det går fram av rapporten «Mørebyen Europeisk kulturhovudstad 2028» har byer og regioner som har vært europeisk kulturhovedstad, opplevd positive effekter både for innbyggere og kultursektoren og næringslivet. De har også fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet fra turistnæringen, noe vi synes er spennende, skriver fylkeskultursjef Heidi Iren Wedlog Olsen.

For å bli europeisk kulturhovedstad krever EU

  • at søknaden må være del av en langsiktig strategi for å styrke kultursektoren
  • at søkeren må fremme kulturelt mangfold, interkulturell dialog og vise bredden i europeisk kultur
  • at innbyggerane må involveres og tilbudene skal være til hele befolkningen

Artikkeltags