Sammen for en smartere by

Møre og Romsdal samlet på stand - fra venstre: Liv Kjersti Finholt (Ålesund kommune), Bjørn Gregull (Molde kommune), Kjersti Hasselø (Møre og Romsdal fylkeskommune), Anne Mette Liavaag (Ålesund kommune), Jostein Bø (Molde kommune) og Odd Arild Bugge (Kristiansund kommune).

Møre og Romsdal samlet på stand - fra venstre: Liv Kjersti Finholt (Ålesund kommune), Bjørn Gregull (Molde kommune), Kjersti Hasselø (Møre og Romsdal fylkeskommune), Anne Mette Liavaag (Ålesund kommune), Jostein Bø (Molde kommune) og Odd Arild Bugge (Kristiansund kommune).

Artikkelen er over 2 år gammel

Kristiansund, Molde og Ålesund er samlet på felles stand under Nordic Edge Expo i Stavanger. Målet er smartere by- og regionalutvikling.

DEL

200 stands. 100 foredrag. Over 4.000 besøkende. Nordic Edge Expo i Stavanger er Nordens største Smart City-arrangement, en konferanse og utstilling for smarte byer og samfunn. Arrangementet foregår mellom 26. og 28. september. Den ikke-kommersielle organisasjonen jobber for å fremme såkalt smart teknologi - og hovedtemaet for messen er innovative og digitale løsninger for samferdsel, utdannelse og samfunnsutvikling.

Messen samler politikere, entreprenører, teknologer, næringslivsaktører, offentlige ansatte, journalister, professorer, studenter og andre som er interesserte i teknologiløsninger. På plass er også Kristiansund, Molde og Ålesund med Møre og Romsdal fylkeskommune som stiller med en delegasjon på cirka 30 deltagere fra det politiske- og administrative nivået.

Unikt samarbeid

– Hvordan går det?

– Det er utrolig spennende å være her. Det er sjette året dette arrangeres, men det er første gang Kristiansund, Molde og Ålesund står her samlet på felles stand, sier rådgiver i Møre og Romsdal fylkeskommune, og prosjektleder for Byen som regional motor, Kjersti Hasselø.

Hun forteller at det er spesielt i norsk sammenheng at tre byer samarbeider om by- og regionalutvikling.

– Vi i Møre og Romsdal har ikke én storby som dominerer regionen, men tre jevnstore byer med forskjellige kvaliteter. Det er et godt utgangspunkt for samarbeid og læring på tvers. Her i Stavanger skal vi vise dette i praksis, samtidig som vi gjennom foredrag og dialog med andre ønsker å få nye ideer og finne samarbeidspartnere.

Hvilke ideer har du kikket på?

– Vi har mye å lære av hvordan de gjør det i Stavanger for eksempel. Grep som kan gjøre mobiliteten til innbyggerne enklere - enten det gjelder å utbedre mulighetene for sykling, eller gjøre noe med gammeldagse busser. Det er bra at Fylkeskommunen tar initiativ til dette her, sier Hasselø.

«Healthier, happier cities»

– Det er veldig positivt at vi gjør dette sammen. Vi står sterkere i lag enn hver for oss, sier rådmann i Kristiansund, Arne Ingebrigtsen.

Han ønsker å bruke arrangementet til å få kontakt med leverandører av fremtidige løsninger, og samarbeidspartnere som har de samme utfordringene og mulighetene som Kristiansund.

– Vi trenger å få stadfestet at planene våre følger utviklingen på markedet når det gjelder smart teknologi, sier Ingebrigtsen.

De tre beane og fylkeskommunen har samarbeidet tett om byutvikling siden 2012, og det er dette prosjektet som er utgangspunktet for deltagelsen i Stavanger. Gruppen er samlet under budskapet «Working together for healthier, happier cities».

Arne Sverre Dahl, rådmann i Molde kommune, ser for seg flere gevinster med utstillingen.

– Vi  håper å lære av andres erfaringer og få tilgang til ny kompetanse som kan bli viktig i vårt eget arbeid, sier Dahl, som finner det å delta sammen med de andre byene som noe utelukkende positivt, og peker på at de gjennom «Byen som regional motor» har fått et felles utviklingsforum der de lærer av hverndre.

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, mener det er viktig å være til stade der ting skjer for å få vite hva som rører seg i feltet.

– Vi ønsker å bli oppdatert, få ny kunnskap og bli inspirert. Vi deltar på felles stand med Molde og Kristiansund, og vi heier på hverandre, sier Aurdal.

Foruten samarbeidsprosjektet «Byen som regional motor», skal gruppen fra Møre og Romsdal blant annet promovere den nye FRAM-appen som er den første i sitt slag i Norden. Også tur-appen «morotur», som er unik for Møre og Romsdal, blir vist fram under messen. Byene skal for øvrig informere om egne konkrete byutviklingstiltak.

Konkrete prosjekt som er støttet av «Byen som regional motor» (BMR) i byene:

Plattformen er felles, men løsningene er forskjellige. Alle byene har startet opp større prosjekter, og flere er under utvikling.

Kristiansund:

• Aktivere byrom i sentrum, med fokus på barn og unge

• Utvikle Vågen kulturområde, for fritidsbåter, museum og konserter

• Realisere sammenhengende sykkelstrategi

• Planlegge nytt opera- og kulturhus, og nytt campusområde

Molde:

• Utvikle Sjøfronten

• Realisere Molde idrettspark

• Brunvollkvartalet, bygge fleire boliger i sentrum

• Opparbeide sammenhengende sykkel- og gangstier

Ålesund:

• Tilrettelegge for gående og syklende

• Utvikle Kulturhavna og gateterminal, og opprusting av torg og andre byrom

• Utvikle sentrum- og campusområde

Artikkeltags