Solgte 100 brød i timen

Selam Goitom (til venstre), lærer Oddrun Johnsen, Kiflom Tesfay og Eden Tesfagebriel hadde stålkontroll på kjøkkenet.

Selam Goitom (til venstre), lærer Oddrun Johnsen, Kiflom Tesfay og Eden Tesfagebriel hadde stålkontroll på kjøkkenet.

Artikkelen er over 1 år gammel

Restaurant og matfag ved Kristiansund videregående skole sørget for årets julebakst.

DEL

Det er ikke hver dag man våkner til duften av nybakt brød, men onsdag morgen kunne jeg kjenne lukten av fersk gjærbakst inne på soverommet. En ting er sikkert; det var ikke mannen i huset som hadde stått på kjøkkenet gjennom natten. Det hadde imidlertid elevene ved restaurant og matfag ved Kristiansund videregående skole.

Klokken 04.00, mens resten av byen sov, startet elevene å bake brød og boller til den årlige og meget populære julemessa. Da er det greit å være nærmeste nabo til skolen.

Populær bakst

– Neste år må vi starte dagen i forveien og bake oss gjennom hele natta, sier lærer Oddrun Johnsen og svinger målrettet inn på kjøkkenet for å hente flere varer.

Varme julebrød, fletteloff, grovbrød og langtidshevet brød ble båret ut til salgsstandene. Folk kastet seg over den rykende ferske baksten og supplerte videre med krumkaker, brune pinner, fyrsteker og eplepai. Med ett var det tomt, og folk måtte belage seg på å vente på at neste runde med brød skulle bli ferdig i ovnen.

– Jo, jeg baker litt til jul selv også. Smultbaksten for eksempel, sier Gunn Myrset og viser fram fulle poser med julebakst.

– Jeg fikk kjøpt julebrød, fletteloff, fyrstekake og noen småkaker, sier hun fornøyd.

300 brød på fire timer

Det er elevene selv som står for både salg og produksjon. I tillegg til utsalget hadde de laget en egen kafé, hvor kunden kunne kose seg med smørbrød og kaker etter å ha handlet.

– Det er en veldig lærerik prosess for elevene. Samtidig er det hyggelig å få vise fram det vi lærer inne på kjøkkenet, sier Oddrund Johnsen og ser til at neste ladning med rundstykker er i ferd med å trilles ut.

Etter et par timer kan Johnsen fortelle at det på fire timer har blitt solgt 400 brød, 100 fyrstekaker, 500 rundstykker, 500 aniskringler og 200 bokser med småkaker.

– Det er godt å kunne hjelpe folk med julebaksten, var elevene enige om.

Artikkeltags