Gå til sidens hovedinnhold

Prisbelønt maringeolog til Senioruniversitetet

Artikkelen er over 3 år gammel

Hav og klima er tema når prisbelønt marinbiolog foredrar på Nordmøre Senioruniversitetet.

Maringeolog Helga «Kikki» Kleven står på podiet onsdag, under Nordmøre Senioruniversitetets månedlige foredrag i Kristiansund.

Hun skal fortelle om jakten på Erik den Raudes badevannstemperatur og stiller spørsmålet om klimaforskere kan finne ut av hva som var «badevanns temperaturen» utenfor Grønland når nordmenn slo seg til der for over 1.000 år siden.

Hun skal også snakke om hvorfor det regner mer nå enn det gjorde for, og hun skal fortelle om Norges eget fjernvarmeanlegg langs kysten.

Kleven arbeider der som førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap, er tilknyttet Bjerknes Centre for Climate Research, og leder Skolelaboratoriet i geofag. Hun har gjort studiene av forhistoriske kjemiske, biologiske og geologiske forhold i havene, paleoseanografi, til sitt spesialfelt.

Forskere innen paleoseanografi rekonstruerer forhistorisk klima og klimaendringer for å si noe om betydningen av prosesser i havene for dagens globale klimasituasjon.

I januar 2017 mottok hun som første kvinne Toffenprisen, en ærespris som gis til en geolog som har bidratt vesentlig til å gjøre vitenskap og forsking populært. Hun har også fått Meltzerprisen for fremragende forsking og forskingsformidling, utdelt av Universitetet i Bergen.

Kommentarer til denne saken