Kommunen erklærte klimakrise: – Et stort steg i riktig retning

Asle Orseth, som er gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansund, gir ros til bystyret.

Asle Orseth, som er gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansund, gir ros til bystyret.

Bystyret i Kristiansund erklærer klimakrise og setter seg fylkets mest ambisiøse utslippsmål.

DEL

Et nesten enstemmig bystyre sa seg enige i Miljøpartiet De Grønnes forslag om å anerkjenne at verdenssamfunnet befinner seg i en krisesituasjon som følge av klimaendringene.

Dette kommer fram i en pressemelding fra Miljøpartiet De Grønne.

Kristiansund føyer seg dermed inn i rekken av byer der politikerne har erklært klimakrise. Bystyret var også enige i forslaget om å sette mer ambisiøse utslippsmål enn staten, og har nå mål om å kutte 60 % i klimagassutslipp innen 2030 og oppnå klimanøytralitet innen 2050.

Her kan du lese hva forskning.no skriver om klimakrise.

Asle Orseth, som er gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansund, gir ros til bystyret.

– Klimaet endrer seg nå så hurtig, at det setter hele vår framtidige velferd på spill. Det finnes ingen annen utfordring som er større, mer alvorlig, og vanskeligere enn denne, sier Orseth i pressemeldingen.

– Det gleder meg at vi i Kristiansund har fått på plass både et klimaregnskap og snart et klimabudsjett, som de første i fylket. Det gir oss et praktisk rammeverk for å ta de rette valgene, legger han til.

Bystyret har nå sagt at målet skal være 60 prosent kutt i kommunens klimagassutslipp innen 2030, og at kommunen skal bli klimanøytral innen 2050. Det er mer ambisiøst enn hva Staten ønsker, og Klimaloven krever.

– Nå kan de unge stille alle framtidige bystyrer til veggs, om de ikke leverer på målene. Tallenes tale vil være klar. Dette er et stort steg i riktig retning, sier Orseth i pressemeldingen.

I Stortinget

Forslag om å erklære klimakrise kommer opp til behandling i Stortinget i juni, og en rekke innbyggerinitiativ har ført til at de fleste fylkeskommuner snarlig må behandle det samme.

Flere kommuner skal – eller har allerede – behandlet forslag om å erklære klimakrise. Først ute var Bodø kommune.

– Om vi ikke gjør en bedre innsats nå, vil vi etterlate oss en forferdelig opprydningsjobb og en skadeskutt planet til neste generasjon, sier Asle Orseth.

Artikkeltags