Rydder strender langs hele norskekysten

Folk fra Hurtigruten slår et slag for miljøet og plukker plastsøppel langs norskekysten.

Folk fra Hurtigruten slår et slag for miljøet og plukker plastsøppel langs norskekysten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdag skjer en av årets største ryddedugnader: Gjester og mannskap fra 11 hurtigruteskip skal rydde strender langs hele norskekysten.

DEL

Gigantaksjonen skjer i regi av Hurtigruten Foundation, og strekker seg fra Urke og Hjørundfjorden i sør til Kirkenes i nord. Over 1000 personer – både gjester og mannskap fra Hurtigrutens skip – skal på en eller annen måte delta i dugnaden. Dette opplyser selskapet i en pressemelding.

- Plastforurensing er en av de alvorligste truslene mot verdenshavet. Vi i Hurtigruten vil gjøre alt vi kan for å bevare havene for fremtidige generasjoner. Strandryddedagen et lite, men viktig, skritt i riktig retning, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten - som selv skal rydde strender i Bodø-området sammen med mannskap og gjester fra MS Spitsbergen.

- En ting er søppelet vi rydder fra strand til strand. Det viktigste bidraget på tirsdag er å sette fokus på problemet, øke bevisstheten rundt det som er i ferd med å skje, og vise at alle kan være med på å gjøre en forskjell, sier Skjeldam i pressemeldingen.

Mer plast enn fisk i havet

Plastforurensning blir en stadig mer alvorlig trussel for verdenshavene. Tall fra World Economic Forum viser den skremmende realiteten: Hvis utviklingen vi ser i dag fortsetter, vil det i 2050 være mer plastsøppel enn fisk i havet.

Denne utviklingen er også selve bakgrunnen for prosjektet.

Søppelet som blir samlet inn på strandryddedagen blir tatt med om bord i hvert enkelt skip, og fraktet til Svolvær i Lofoten. Hurtigruten og kunstneren Lise Wulff har fått støtte fra Miljødirektoratet til et svært spesielt prosjekt, der søppelet som blir samlet inn under dugnaden skal bli til en kunstinstallasjon.

Etter hvert som hurtigruteskipene som var med på dugnaden ankommer Svolvær i løpet av de neste to ukene, vil en tom fiskehjell gradvis bli fylt med plast og annet marint søppel samlet inn av Hurtigrutens gjester og mannskap.

- Det er et sterkt og tydelig symbol på hvordan plast fyller opp havene på bekostning av fisken, sier Skjeldam.

Når kunstinstallasjonen tas ned, vil søppelet bli levert til gjenvinning.

I området Kristiansund og Molde vil aksjonen foregå mellom klokken 06.00 og 10.00, opplyser Hurtigruten.

Hurtigruten har også opprettet Hurtigruten Foundation som støtter grasrotprosjekter i områdene hvor selskapet seiler. Støtten går til prosjekter som hjelper miljøet, forbedrer folkehelsen eller som på andre måter gjør en positiv forskjell lokalt, regionalt, nasjonalt eller internasjonalt. Vi oppfordrer organisasjoner med gode prosjekter til å søke på Hurtigrutens nettsider.

MS Fram, et av Hurtigrutens ekspedisjonsskip, tjuvstartet strandryddingen på Grønland og Jan Mayen før helgen. I løpet av sommeren har gjestene og mannskapet på MS Fram plukket over et halvt tonn søppel på Svalbard, Grønland og Jan Mayen.

Mer om søppel i havet: Fant overraskende mye søppel

På tokt langs kysten: – Det er utrolig mye å gripe fatt i

Slo et slag for miljøet 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken