Hurtigruten setter nye hybridskip inn på norskekysten - ta en sniktitt ombord

REVOLUSJONERENDE TEKNOLOGI: Hurtigrutens nye hybridskip MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen skal ta gjester fra hele verden nærmere naturen med grønn teknologi - og blir med batteripakker verdens første hybriddrevne ekspedisjonscruiseskip.

REVOLUSJONERENDE TEKNOLOGI: Hurtigrutens nye hybridskip MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen skal ta gjester fra hele verden nærmere naturen med grønn teknologi - og blir med batteripakker verdens første hybriddrevne ekspedisjonscruiseskip. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sommeren 2019 satser Hurtigruten stort på norskekysten: De splitter nye hybriddrevne ekspedisjonsskipene MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen skal seile langs norskekysten hele sommeren. Et av dem har fast rutestopp i Kristiansund.

DEL

Ekspedisjonsseilingene kommer i tillegg til Hurtigrutens 11 skip i Kystruten Bergen-Kirkenes, og betyr at små og store steder langs hele kysten vil få besøk av de spektakulære hybridskipene.

- Jeg synes det er helt fantastisk at vi nå kan vise fram verdens råeste kystlinje med verdens råeste skip, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding som selskapet har sendt ut.

Nyheten kommer bare noen dager etter at Hurtigruten annonserte at de vil legge inn anbud på alle 11 skip i konkurransen om den nye avtalen på Kystruten Bergen – Kirkenes.

- I 125 år har vi vært livsnerven langs norskekysten, og fraktet lokalreisende, gods og turister. Dette er en del av Hurtigrutens DNA. Ingen kan norskekysten som oss. Vi gleder oss til konkurransen, og er med for å vinne, sier Skjeldam.

Skaper milliardverdier

Hurtigruten står i dag for 14 prosent av alle utenlandske gjestedøgn i Norge. En undersøkelse fra Menon Economics viser at Hurtigrutens virksomhet skaper flere tusen arbeidsplasser og lokale verdier for flere milliarder kroner langs hele kysten, skriver selskapet i pressemeldingen.

Med de to hybridskipene i ekspedisjonsseilinger langs kysten, vil Hurtigruten operere 13 skip langs norskekysten gjennom hele sommeren 2019 – både til velkjente og nye hurtigrutedestinasjoner.

- På jakt etter nye steder å utforske

- Vi er alltid på jakt etter nye steder vi kan utforske. Og uansett om vi vinner anbudet eller ikke, kommer vi til å satse hardere og seile mer langs norskekysten fremover. Norskekysten har alltid vært en sentral del av Hurtigruten-produktet, og kommer også til å være det fremover uansett hva som skjer, sier Skjeldam.

MS Roald Amundsen skal seile en rekke 14-dagers rundturer fra Hamburg oppover langs norskekysten og tilbake til Hamburg. Seilingene er basert på Kystruten Bergen – Kirkenes som Hurtigruten har drevet siden 1893.

I tillegg til flere av de helårlige hurtigrutehavnene, er også Geirangerfjorden og Reine blant destinasjonene.

Se hele seilingsplanen og flere bilder nederst i meldingen

MS Fridtjof Nansen skal seile en rekke 14-dagers turer fra Amsterdamvia norskekysten, Bjørnøya og Vest-Svalbard til Longyearbyen. Her tar skipet om bord nye gjester, før det setter kursen sørover igjen langs den samme ruten. Seilingene er basert på den legendariske Sportsruten som Hurtigrutens grunnlegger Richard With startet i 1896.

Blant reisemålene som får besøk av det splitter nye hybridskipet er Rosendal, Sommarøy, Trollfjorden og Skarsvåg – verdens nordligste fiskelandsby.

Revolusjonerende hybridskip

MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen er under bygging på Kleven verft i Ulsteinvik, og byr på en rekke nyvinninger:

I tillegg til banebrytende teknologi og grønne løsninger, kan opp til 530 gjester nyte den spektakulære norskekysten fra store observasjonsdekk eller gjennom panoramavinduene i Explorer Lounge forut på dekk 10.

Alle lugarene er utvendige, halvparten av med egen balkong. Hjørnesuitene akterut har private boblebad. Det er også store boblebad på bassengdekket, som også har egen bar og evighetsbasseng med spektakulær utsikt.

De tre restaurantene (Aune, Lindstrøm og Fredheim) har hentet inspirasjon fra norsk polarhistorie og lokale råvarer.

Hjertet av skipene blir Amundsen Science Center / Nansen Science Center. Edutainment-området blir spekket med gadgets og teknologi som sammen med Hurtigrutens håndplukkede Ekspedisjonsteam skal gi gjestene en dypere forståelse for områdene skipene utforsker.

De to nye Hurtigruten-søstrene får også et bredt utvalg spesialbygget ekspedisjonsutstyr, som kajakker, padlebrett, Blueye undervannsdroner og Explorer-båter som kan ta gjestene i land nærmest hvor som helst.

- Det blir helt unike skip, sier Skjeldam.

MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen:

Bygget: 2018 Kleven Yards, Norway

Størrelse: 20.889 bruttotonn

Lengde: 140 m

Bredde: 23,6 m

Draft: 5,3 m

Gjester: 530

Lugarer: 265

Mannskap: 151

Cruisefart: 15 knop

Isklasse: PC-6

Flagg: Norsk

Hjemmehavn: Tromsø

Slik ser reiseruten for rundturene med MS Roald Amundsen:

Dag 1 Hamburg

Dag 2 Til sjøs 
Dag 3 Bergen 
Dag 4 Geiranger 
Dag 4 Ålesund 
Dag 5 Trondheim 
Dag 6 Bodø 
Dag 6 Svolvær 
Dag 7 Tromsø 
Dag 8 Kirkenes 
Dag 9 Honningsvåg 
Dag 9 Hammerfest 
Dag 10 Reine 
Dag 11 Brønnøysund 
Dag 12 Kristiansund 
Dag 12 Molde 
Dag 13 Florø 
Dag 14 Til sjøs 
Dag 15 Hamburg

Artikkeltags