13.000 personer ba Frelsesarmeen om hjelp i fjor – nå settes julegryta ut for 118. gang

Også i Kristiansund er Frelsesarmeens julegryte blitt en institusjon. Lørdag settes den ut i forbindelse med julegrantenningen på Piren. Deretter blir den å finne på Futura og etter hvert på Storkaia brygge.

Også i Kristiansund er Frelsesarmeens julegryte blitt en institusjon. Lørdag settes den ut i forbindelse med julegrantenningen på Piren. Deretter blir den å finne på Futura og etter hvert på Storkaia brygge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Frelsesarmeens julegryte har blitt en institusjon. I Kristiansund settes den lørdag ut på Piren, i forbindelse med tenningen av julegrana.

DEL

Julegryteinnsamlingen startet opprinnelig i San Francisco i 1891, og har siden spredd seg til land over hele verden. I Norge har julegryta vært Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember siden 1901. Othilie Tonning, daværende leder for Frelsesarmeens sosialarbeid, så julegryta som en løsning for å skaffe midler til arbeidet hun drev.

Midlene som kommer inn i julegryta, er hjørnesteinen i Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt gjennom hele året, og i 2017 samlet det norske folk inn rett over 32 millioner kroner i grytene.

Serverte julemiddag til 2.000

For mange byr Frelsesarmeens årlige aksjon på julestemning, men for andre betyr den nødvendig mat, varme klær − og verdighet.

Ifølge nylige tall fra Statistisk sentralbyrå lever 10,3 prosent av alle barn i en husholdning med vedvarende lavinntekt.

– Samtidig vet vi at 5 prosent av Norges befolkning over 16 år bor i en husholdning som har vanskelig eller svært vanskelig for å få endene til å møtes, skriver Frelsesarmeen i en pressemelding.

Pengene i gryta går til Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt året gjennom. Helt konkret kan gavene bli til alt fra hjelp til mat og klær, omsorg og pleie, et meningsfullt arbeid, et rusfritt fritidstilbud til et gudstjenestefellesskap. 13.000 personer ba om hjelp til jul i fjor, mange av dem med forsørgeransvar for barn, og over 2.000 spiste julemiddag hos Frelsesarmeen.

Trenger grytevakter

Kristiansund er en av byene der gryta har vært på plass gjennom mange år. Som sagt settes gryta ut nå i helga, ved inngangen til adventstiden. Deretter vil Frelsesarmeens soldater bli å finne på Futura fra mandag av. Senere i desember skal de også stå på Storkaia brygga.

– Om noen har lyst å stå grytevakt er det bare å kontakte Frelsesarmeen i Kristiansund, melder Frelsesarmeen Kristiansund korps. Vaktene er på en time eller to av gangen.

I 2017 ble 16.000 dugnadstimer gjennomført for å betjene de over 200 grytene, men også Frelsesarmeen, som i det lengste håper å møte giverne ansikt til ansikt, forbereder seg på det kontantløse samfunnet.

– Vi er glad for å se at givergleden synes i julegryta både på Vipps, Facebook-innsamling og andre betalingsmuligheter, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg.

I flere år har det vært mulig å gi med SMS – og det var en sterk økning av andelen innsamlede midler digitalt via Vipps i fjor.

 – Vi er opptatt av at det skal være en glede å gi – og enkelt. Uansett hvordan man gir, er det kort vei fra giver til mottaker, sier Geir Smith-Solevåg.

Takknemlig for hver en krone

– Det norske folks gavmildhet gjør meg like overveldet hver jul, sier leder for Frelsesarmeen i Norge, William Cochrane.

– Den posisjonen julegryta har her i Norge, og den enorme tilliten og givergleden som vises her, er en støtte og tillit Frelsesarmeen ikke tar lett på, forsikrer han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken