Ruster seg til miljøkamp

Miljøforkjempere: Léa Fabri (fra venstre), Christopher Viken, Torgeir Vestre, Vilde Gjerde Lied, Lars Sveen Stangvik og Vegard Solbakk Fuglseth. (Foto: Maria Birkeland Olerud/Natur og Ungdom.)

Miljøforkjempere: Léa Fabri (fra venstre), Christopher Viken, Torgeir Vestre, Vilde Gjerde Lied, Lars Sveen Stangvik og Vegard Solbakk Fuglseth. (Foto: Maria Birkeland Olerud/Natur og Ungdom.) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Vi skal kjempe for et grønnere valg.

DEL

Natur og Ungdom, landets største miljøvernorganisasjon for unge, fyller 50 år i år. Fra onsdag 4. til søndag 8. januar var 250 ungdomsmiljøvernere fra hele landet samlet til Natur og Ungdoms landsmøte i Fredrikstad. Blant den store miljøbevisste gjengen finner vi også to medlemmer fra Møre og Romsdal Natur og Ungdom: Kristine Hansen Aas i Ålesund Natur og Ungdom, og Léa Fabri, leder i Møre og Romsdal Fylkesstyre og sjef for lokallaget i Kristiansund. De kan fortelle at organisasjonen er langt unna tanker om å ville pensjonere seg; det er enda mange miljøproblemer å ta fatt i.

Saksøker staten

- 2017 blir et viktig år for miljøet. Vi skal holde oljebaronene unna vårt viktigste matfat, de fiskerike havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi skal saksøke staten for å sette i gang oljeleting i Arktis i strid med alle miljøfaglige råd, og vi skal hindre dumping av gruveavfall i de uerstattelige fjordene våre, sier Kristine Hansen Aas.

- Det har vært en veldig god samling, det har blitt vedtatt mye god politikk. I 50 år har ungdommer stått på og sagt ifra når politikerne har sluntret unna å ta vare på framtiden vår. Vi har fått til mye, men har ennå en stor jobb å gjøre for å stanse farlige klimaendringer og tap av naturen, forteller Fabri.

Kildesortering på videregående

- Hva skal du og dere gjøre lokalt?

- I Møre og Romsdal skal vi i år kjempe for kildesortering i videregående skoler og jobbe opp mot et grønnere valg, svarer fylkesleder Fabri.

Under landsmøtet feiret Natur og Ungdom de viktige sakene organisasjonen har vunnet i løpet av 50 år med miljøkamp, og behandlet hvilke saker de skal jobbe med det kommende år. Valgkomiteen gjenvalgte det sittende arbeidsutvalget: Ingrid Skjoldvær fra Sortland som leder, Gaute Eiterjord fra Stavanger som 1. nestleder og Magnus Storvoll Strømseth fra Tromsø som 2. nestleder.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken