Gå til sidens hovedinnhold

Nordmøring trer inn som sjef for Luftoperativt inspektorat

Artikkelen er over 3 år gammel

Rolf Folland ble mandag offisielt innsatt som sjef for Luftoperativt inspektorat (LOI)

Innsettelsen skjedde med en oppstilling på Luftforsvarets base Rygge.

I tillegg til Folland ble brigader Aage Lyder Longva satt inn som ny stabssjef for Luftforsvaret.

Skryt av sjefen

Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, benyttet anledningen til å berømme både Longva og Folland, i det de offisielt tredde inn i sine nye stillinger.

- Brigader Rolf Folland startet opprinnelig i Sjøforsvaret, men byttet siden over til Luftforsvaret, noe vi er veldig glade for. Han har vært flyger på både Sea King og Lynx og blant annet sjef for 330 og 337 skvadron. Han har også vært sjef for Norwegian Aeromedical Detatchment (NAD) i Afghanistan. Folland har også jobbet som sjef ved 137 luftving frem til 2014. De siste årene har han vært sentralt plassert i sin stilling som sjef operasjonsseksjonen i forsvarsstaben. Summen av disse erfaringene og kompetansen han sitter på er svært relevante for gjerningen som sjef LOI, og jeg ser frem til å jobbe tett sammen med Folland i fremtiden, sier generalmajoren.

- Brigader Aage Lyder Longva kom inn i Luftforsvaret som vernepliktig. Han begynte raskt på flygerskolen, og endte opp med å bli flyger på både F-5 og F-16. Han har lang erfaring som kampflypilot, og hadde blant annet stillingen som sjef 332 skvadronen. Longva har de siste årene vært sjef for 132 luftving, med ansvar for Ørland flystasjon og Luftforsvarets base Bodø. Utover tjenesten i Luftforsvaret er hans bakgrunn variert og bred, med blant annet erfaring fra Forsvarsdepartementet og NATO, samt internasjonal tjeneste i Afghanistan og Libya operasjonene. Jeg er derfor trygg på at vi sammen vil lykkes med de store oppgavene som møter oss i tiden fremover, avslutter Skinnarland.

Ydmyke og takknemlige

Innsettelsen ble etterfulgt av en lunsj i messa på Rygge, hvor det ble holdt takketaler fra både Folland og Longva. Sistnevnte understrekte at han var klar på hvordan han skulle jobbe fremover.

- Først og fremst må jeg si at jeg er veldig ydmyk og takknemlig over å bli tildelt denne stillingen. Jeg er veldig fokusert på godt samhold og godt samarbeid på arbeidsplassen. Jeg ønsker å ha en god dialog med de ansatte, og jeg kommer ikke til å låse meg inne på kontoret. Det gjelder også ovenfor luftvingene og skolene våre. Luftforsvarets ledelse skal ivareta helheten og sørge for gode rammeforutsetninger, men det er luftvingene som leverer vår operative evne. Jeg vil derfor bidra til å gjøre båndene i Luftforsvaret tettere og sørge for at det tilrettelegges for riktig og god dialog mellom nivåene. Lykkes vi med dette vil vi bli enda bedre på å levere operative leveranser til fellesoperasjoner, samtidig som vi fortsetter å ivareta personellet vårt, uttrykker brigaderen.

Føler på ansvaret

Folland tok så ordet, hvor han forklarte ansvaret han følte ovenfor jobben.

- Jeg ønsker å takke for tilliten jeg har fått med den nye jobben, det setter jeg pris på. Jeg kjenner virkelig på et ansvar ovenfor alle de som utøver luftmakt der ute. Det er ofte slik at det er lettere å gå seg vill i en skog med mye trær, så derfor vil jeg prøve å forenkle så mye som jeg kan. Jeg har tre tips for å gjøre det lettere å komme seg gjennom «skogen». Det første er å spørre om råd og hjelp. Vi har mange utrolig dyktige og flinke kolleger, og disse må vi bruke for det de er verdt. Det andre er å lytte til magefølelsen. Magefølelsen baserer seg på erfaringer og opplevelser, så det skal man ikke kimse av. Det siste er å prøve å sette ting i perspektiv og se det store bildet. Selv om vi til tider har en stressende jobb, så er vi enda i fredstid. «Keep calm and carry on»!

 

Kommentarer til denne saken