Fikk helt spesiell fangst rett utenfor Kristiansund

Det ble en spesiell fangst for Arnt Grødahl, som er bosatt i Averøy kommune.

Det ble en spesiell fangst for Arnt Grødahl, som er bosatt i Averøy kommune. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kristiansunderen Arnt Grødahl var ute på havet utenfor Kristiansund solfylte mandag for å fiske, da han oppdaget noe merkelig flytende i vannet.

Han trodde det var en død torsk eller annen fisk, men da han tok den om bord viste deg seg å være en hai – og ikke i det hele tatt død.

– Jeg trodde det var en død fisk, og snuten lå flere ganger overvann. Jeg så ikke hva det var før jeg heiv den om bord, og da ble det mye liv!, sier Grødahl til Tidens Krav.

Saken ble opprinnelig omtalt av Brunsvika.net, og senere videreformidlet i fiskernettstedet Hooked.

Det skulle fort vise seg å være et helt unikt funn. Ifølge Hooked som snakket med forskere ved Havforskningsinstituttet i Bergen er det sannsynligvis snakk om en type dypvannshå, en hai som ikke har blitt observert i norske farvann før.

Fra andre trakter

Hooked skriver at denne type hai holder til på dypt vann i nordvest-, nordøst- og sørøst-Atlanterhavet, samt øst i Det indiske hav og sørvest-, nordvest- og sørøst i Middelhavet.

Forskerne er i hvert fall entusiastiske over funnet.

– Jeg tror nok vi har ganske mange av disse artene som Pethon satte spørsmålstegn ved som jevnlige gjester langs kysten vår, men det er selvsagt ytterst få av disse vi får i hende. Derfor er vi veldig glade for alle rapporter som dukker opp, og det ser ut som vi får flere og flere slike, også fra yrkesfiskere. Det er helt supert. At vi får økt kunnskap om fiskefaunaen vår er strålende, sier havforsker Otte Bjelland til Hooked.

Ifølge Grødahl, som kjapt kastet den forskremte haien ut på havet igjen, veide den rundt 15 kilo.

– Det som var spesielt med den var kjeven, hvor den hadde en overkjeve til å gripe byttet, og en underkjeve med sagtenner, sier Grødahl entusiastisk.

– Akkurat hvor var det du fant haien?

– Akkurat hvor er hemmelig! Jeg fikk kveite på samme område, noe mange fiskere vet. Men det var nord for Kristiansund, sier han.

Artikkeltags