Du har kanskje sett disse krypene før? Men de må ikke forveksles med sin bror sølvkre. Skjeggkre, som vises på bildet over, ble for første gang oppdaget i Norge i 2013. Siden den gang har dyret spredd seg over store deler av landet.

– De sprer seg raskt og vi aner ikke omfanget. Vi får stadige, ja – nesten daglige meldinger fra folk som har oppdaget skjeggkre på arbeidsplassen sin eller hjemme hos seg selv, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil, til Tidens Krav.

– Skjeggkreene har en annen haletråd enn sølvkre. I tillegg har den en skjeggbust på hodet, forteller han.

Flere tilfeller på Nordmøre

Man kjenner til flere tilfeller hvor det lille dyret har tatt bolig i offentlige bygg og institusjoner på Nordmøre og i Møre og Romsdal. Ofte blir ikke oppdagelsen meldt til skadedyrbekjemperne fordi man forveksler krypene med andre insekter. På den måten har krypene større sjans til å formere seg og å forflytte seg med mennesker og varer fra sted til sted.

Skjeggkreene har et enormt overlevelsesinstinkt. Det gjør jobben med å ta knekken på dyrene krevende.

– Vi har ingen klar strategi på hvordan vi skal bli kvitt dyrene. Insektgift har vist seg å være fånyttig. Varmebehandling eller nedkjøling kan være en metode, men det avhenger av spredningen av dyrene. De tåler opp mot 50 grader. Vi setter også ut limbånd, helst langs vegger, da det er der dyrene oftest oppholder seg.

Nattdyr

Siden dyrene er mest aktive på kvelds- og nattetid, kan de være vanskelige å oppdage.

– På dagtid oppholder de seg på mørke, tørre steder. Bak bilder, gulvlister, under tepper og i sprekker. De liker seg der det er tørt og varmt, sier Nese.

Skjeggkre er altetende. De spiser ofte proteiner i form av andre døde småkryp, men de nærer seg også på brødsmuler og papir. Til og med tapet kan være en energikilde for insektene.

– Nasjonalbiblioteket har en sak gående med skjeggkre. Skjeggkreene spiser hull i papir, som man ser på løv og blader om sommeren. Institusjoner og bedrifter med mye papirmateriale lagret bør følge ekstra godt med, for det er her skjeggkreene kan gjøre skade. Ellers er de ikke farlige – men de er selvsagt ikke så kjekke og søte å ha i hus, beroliger Nese.