Kristiansund: Nå også snuhavn for ekspedisjonscruise

Førstkommende fredag blir Kristiansund snuhavn for første gang når det luksuriøse ekspedisjonsskipet«Silver Cloud» legger til kai. Her ser vi «Balmoral» på besøk i nordmørsbyen.

Førstkommende fredag blir Kristiansund snuhavn for første gang når det luksuriøse ekspedisjonsskipet«Silver Cloud» legger til kai. Her ser vi «Balmoral» på besøk i nordmørsbyen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Dette vil slå ut positivt ut på flere måter.

DEL

I en pressemelding fra Kristiansund og Nordmøre havn tilkjennegis det faktum at Kristiansund for første gang skal fungere som såkalt snuhavn for cruise. Dette skjer førstkommende fredag, 6. juli.

«Når en havn er snuhavn for cruiseskip vil det si at ett cruise avsluttes og et annet begynner. Det vil gjerne være mer verdifullt og generere mer omsetning for destinasjonen enn et ordinært havneanløp», heter det videre i presseskrivet.

– Dette vil slå ut positivt ut på flere måter. Det vil generere trafikk over Kvernberget lufthavn, både de som skal starte reisen sin herfra og de som avslutter reisen her. Gjester vil oppholde seg i byen og regionen både før og etter anløpet, og legge igjen penger hos butikker, spisesteder og hoteller, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Pengesterke passasjerer

På fredag er det skipet «Silver Cloud» fra Silversea Cruises som klapper til kai i bacalaobyen. Skipet har nylig vært gjennom en omfattende renovering, og blitt gjort om til et luksuriøst ekspedisjonsskip. Med fem spisesteder ombord samt kasino, basseng, boblebad, spa, treningssenter og bibliotek, skjønner mat at skipet både er romslig og at det kan tilby litt av hvert for sine drøyt 200 gjester.

Et ekspedisjonscruise er en relativt ny form for cruise. Lite besøkte områder utforskes, ofte med fokus på natur og unike opplevelser. «Silver Cloud» reiser hovedsakelig i polare farvann. Med 16 Zodiac/RIB-båter, 10 kajakker og et eget ekspedisjonsteam, tas gjestene med på foredrag, aktiviteter og utflukter.

Ekspedisjonen «From the Norwegian Fjords to the Ice Edge» - heter det i presseskrivet - går fra Kristiansund via blant annet Vega, Lofoten og Kirkenes til Svalbard, hvor skipet skal oppholde seg i flere dager.

– Dette er kjøpesterke passasjerer som er på jakt etter det unike. De rimeligste suitene (på 22 kvadratmeter) på denne turen koster fra 110.000 kr per person, mens en suite på 52 kvadratmeter med balkong ligger på 285.000 kr per person. Ekspedisjonscruise er en sterk trend og noe vi håper å se mer av i Kristiansund fremover, sier Indergaard.

Operasjon: Snuhavn

Havneinspektør Pål Erik Kjørsvik forteller at det å være snuhavn byr på en ny erfaring for sine medarbeidere i havna.

– Det er noen oppgaver utover det vi er vant med ved ordinære cruiseanløp. Så snart skipet har lagt til kai klokke 07 må vi få av bagasjen, rundt 500 kofferter. Alle passasjerer må tollklarere egen bagasje før den fraktes videre. Det vil være mannskap både ombord og på kai som jobber med dette. I åttetiden begynner folk å gå av. Det er 217 passasjerer som skal i land og reise hjem etter 12 dager på cruise, sier Kjørsvik, som sammen med kollegene i havna er i full gang med planlegging av snuhavnoperasjonen.

Utover formiddagen ankommer de 220 passasjerene som skal starte reisen sin fra Kristiansund, og rundt 500 nye kofferter skal bringes ombord. For passasjerer som ankommer før de kan gå ombord blir det stilt venteareal til disposisjon.

– Vi håper på finvær, det gjør logistikken enklere. Nå får vi anledning til å prøve oss som snuhavn for et mindre cruiseskip. Det vil gi oss nyttig erfaring som vi kan ta med oss når vi forhåpentligvis skal få håndtere større snuhavnoperasjoner i årene som kommer, sier Kjørsvik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken