Fokus på trafikksikkerhet under Bilens og Motorsykkelens dag

Frank Sandvik viser hva man skal se etter ved en enkel og grundig kontroll av sykkelen.

Frank Sandvik viser hva man skal se etter ved en enkel og grundig kontroll av sykkelen. Foto:

Foreningen Bilens og Motorsykkelens dag arrangerer årlig arrangementet med samme navn. Lørdag fylte bil- og motorsykkelentusiaster igjen Kristiansund sentrum med sine nye, gamle, fargerike, svarte og hvite kjøretøy.

DEL

I anledningen årets Bilens og Motorsykkelens dag, har også Statens vegvesen og interesseorganisasjonen Norsk Motorsykkel Union (NMCU) lagt sitt samarbeid om en årlig trafikksikkerhetsdag for motorsykkel og MC til Kristiansund.

– Dette er femte gang vi arrangerer trafikksikkerhetsdag for motorsykkel og moped i regionen. Sted rullerer, og vi har også vært i Molde og Stjørdal, for eksempel, sier Lars Myklemyr fra Norsk Motorsykkel Union NMCU.

Vil at flere skal ha fokus på sikkerhet

Han innrømmer at det er vanskelig å få målgruppen til arrangementet.

– Det er mange interesserte som er her, men det er en utfordring å få den vanlige mannen i gata til å komme hit. Vi er mange medlemmer i NMCU, men det er mange flere som kjører motorsykkel.

Myklemyr håper bilister er obs på motorsyklistene som kommer på veien igjen nå på våren.

– Det er klart at de som kjører motorsykkel og moped er spesielt utsatt for risiko, og dette ønsker vi å få mer fokus på. Det har nettopp vært vinter, men nå er vi tilbake på veien igjen!

Ingeborg Sørvik, Terje Olav Hafell, Hans Petter Strifeldt, Kjersti Løge og Lars Myklekyr på trafikksikkerhetsdag for MC og moped på Bilens og Motorsykkelens dag

Ingeborg Sørvik, Terje Olav Hafell, Hans Petter Strifeldt, Kjersti Løge og Lars Myklekyr på trafikksikkerhetsdag for MC og moped på Bilens og Motorsykkelens dag Foto:

Få ungdommer på trafikksikkerhetsdag

Kun et fåtall ungdommer hadde funnet veien til Kongens Plass lørdag. Men Ralf Paulsen, Marcus Holm, Jan Isak Lien og Emil Botten hadde tatt turen, og startet med å ta en sjekk på dekkene til Statens vegvesens biler. Piggdekk eller sommerdekk?

– En av hver, forteller de, og går bort for å finne ut hvorfor.

– Hva synes dere om ungdommens oppmøte?

– Hvilket oppmøte? spør Lien og bekrefter målgruppens fravær.

På spørsmål om sikkerhet får vi følgende svar:

– Hmmm, det er ikke så mye fokus på det, nei.

Ralf Paulsen, Marcus Holm, Jan Isak Lien og Emil Botten skryter ikke av ungdommens oppmøte på trafikksikkerhetsdagen for MC og moped. - Vi kom hit for å ikke sitte hjemme og sove. Har gått en liten runde og sett på det som er her. Favoritten var en svart- og oransje- eller gullfarga Mustang.

Ralf Paulsen, Marcus Holm, Jan Isak Lien og Emil Botten skryter ikke av ungdommens oppmøte på trafikksikkerhetsdagen for MC og moped. - Vi kom hit for å ikke sitte hjemme og sove. Har gått en liten runde og sett på det som er her. Favoritten var en svart- og oransje- eller gullfarga Mustang. Foto:

Europas sikreste

– Trafikksikkerhetsdagen for motorsykkel og moped er et samarbeidsprosjekt mellom NMCU og Statens vegvesen. Vi er ikke enige i alt, men vi er enige om at vi vil ha det mest mulig trafikksikkert.

– Norge er Europas sikreste vei å kjøre motorsykkel på. Der igjen, stikker Møre og Romsdal seg ut som et spesielt bra sted å kjøre. Samarbeidet mellom Statens vegvesen og NMCU er unikt i Norge, og veldig viktig for at vi skal få så gode resultater. Dette legges merke til internasjonalt, sier Hans Petter Strifeldt.

Frank Sandvik viser hva man skal se etter ved en enkel og grundig kontroll av sykkelen.

Frank Sandvik viser hva man skal se etter ved en enkel og grundig kontroll av sykkelen. Foto:

Vil ha bedre relasjon mellom Statens vegvesen og sjåfører

– På trafikksikkerhetsdagen skal vi ha fokus på trafikksikkerhet og utstyrsbruk. Vi har gjort det i flere år nå, og det blir bedre og bedre for hvert år, sier Berit Brendskag Lied, regionsveisjef i Statens vegvesen.

Statens Vegvesen ønsker et bedre forhold med sjåfører på norske veier.

– Mange møter bare oss fra Statens vegvesen når de skal ta førerprøven og registrere kjøretøy, men vi ønsker å skape en bedre relasjon med folk, sier Terje Olav Hafell, rådgiver ved trafikantregionskontoret i Molde.

Berit Brendskog Lied, regionsveisjef i Statens vegvesen og Terje Olav Hafell.

Berit Brendskog Lied, regionsveisjef i Statens vegvesen og Terje Olav Hafell. Foto:

– Er du ennå i tvil, så skal hjelmen av!

En lastebil utgjør scene for dagen, og står klar til demonstrasjon av skumle blindsoner. Hva kan egentlig en lastebilsjåfør se fra førersetet?

Frank Sandvik viser hva man bør se etter under regelmessig kontroll av motorsykkelen, og Håvard Bolme fra Ambulansetjenensten demonstrerer hvordan man skal ta av en motorsykkelhjelm ved ulykker, for å unngå stengte luftveier.

– Er du ennå i tvil, så skal hjelmen av ved ulykke, ferdig med det!

Se video av demonstrasjonen her:

    Håvard Bolme fra fra ambulansetjenesten viser hvordan man skal fjerne en motorsykkelhjelm etter ulykke.

    Fargerik oppstilling i Kaibakken under Bilens og Motorsykkelens dag.

    Fargerik oppstilling i Kaibakken under Bilens og Motorsykkelens dag. Foto:

    Artikkeltags