Kristiansund blant landets dårligste på tilgjengelige tilfluktsrom

Kristiansund har en dekningsgrad på 34 prosent for tilgjengelige tilfluktsrom for innbyggerne sine.

Kristiansund har en dekningsgrad på 34 prosent for tilgjengelige tilfluktsrom for innbyggerne sine.

Artikkelen er over 2 år gammel

Ingen hyggelige tall for Kristiansund.

DEL

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget en oversikt over tilfluktsrommene i Norge. Denne viser at det er rundt 21.000 tilfluktsrom med drøyt 2,6 millioner plasser, melder TV 2.

DSB har også levert en rapport til justis- og beredskapsdepartementet som forteller at det er manglende standard og tilsyn i mange av disse tilfluktsrommene.

– Rapporten viser at rommene som er i aktiv bruk, er de som er i best stand. Det forteller oss at det er viktig å oppfordre til å bruke tilfluktsrommene til annet enn det de er tiltenkt. Samtidig ser vi at en god del rom har en tilstand som er for dårlig, sier avdelingsdirektør Arnstein Pedersen i DSB til TV 2.

Rapporten har avdekket at det blant annet er manglende vedlikeholdsrutiner, feil på mekanisk utstyr og manglende instrukser for klargjøring ved beredskap.

En landsoversikt utarbeidet av DSB tar for seg dekningsgraden av tilfluktsromsplasser i norske byer. På denne oversikten er Kristiansund blant byene som kommer absolutt dårligst ut. Dårligst er Sortland, som har en dekningsgrad på 24 prosent, fulgt av Kristiansund og Finnsnes, som begge har en dekningsgrad på 34 prosent.

Oversikten viser at det er stor forskjell rundt om i landet. I den andre ekstreme enden har Kirkenes en dekningsgrad på 320 prosent. Molde har en dekningsgrad på 55 prosent, Trondheim har en dekningsgrad på 71. I hovedstaden Oslo er dekningsgraden 82 prosent.

Til TV 2 sier Pedersen at det må gjennomgås hvor i landet det trengs tilfluktsrom for å sikre forskriftsmessig beskyttelse av befolkningen.

Samtidig opplyser DSB til TV 2 at det står hele 130 ubrukte millioner kroner i den kommunale frikjøpsordningen som er øremerket til å oppgradere offentlige tilfluktsrom.

De aller fleste av tilgjengelige tilfluktsrom er private. Hele 2,3 millioner plasser er private, mens 300.000 er offentlige.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken