Dette skjedde i natt – russisk robot inntok romstasjonen

Den menneskelignende russiske roboten Fedor har endelig koblet seg til den internasjonale romstasjonen ISS, etter et mislykket forsøk lørdag.

Den menneskelignende russiske roboten Fedor har endelig koblet seg til den internasjonale romstasjonen ISS, etter et mislykket forsøk lørdag. Foto:

Av

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til tirsdag 27. august.

DEL

KrF sier nei til flere skattekutt

Etter avtalen om bompenger sier KrF det blir vanskelig å gjennomføre flere skattekutt, slik regjeringen har lovet i Granavolden-plattformen.

Finanspolitisk talsmann Tore Storehaug i KrF sier til Klassekampen at det vil være lite rom igjen for flere skattelettelser på grunn av avtalen. Høyre og Frp sier derimot det er handlingsrom i budsjettet. Onsdag og torsdag møtes regjeringen til budsjettsamtaler.

Brasil sier nei til hjelp

Brasils regjering sier den ikke vil ta imot hjelpen G7-landene har lovet til å redde Amazonas.

Opplysningen fra Bolsonaro-administrasjonens stabssjef Onyx Lorenzoni bekreftes av presidentens kontor, skriver den brasilianske avisen G1.

Regjeringskollaps i Romania

Romanias regjeringskoalisjon kollapset mandag etter at et mindre parti trakk seg fra samarbeidet, kun to måneder før valget i landet.

Statsminister Viorica Dancila sier at hun vil forsøke å danne et nytt flertall i landets nasjonalforsamling. Det er Alliansen for liberale og demokrater (ALDE) som har trukket seg fra Dancilas sosialdemokratiske regjering.

Fire nekter skyld for voldtekt

De fire mennene som i alderen 18 til 20 år er siktet for voldtekt av kvinne i Levanger i helgen, nekter straffskyld.

De fire mennene på 18, 19,19 og 20 år ble mandag framstilt for fengsling i Sør-Trøndelag tingrett.

Ny remis for Carlsen

Magnus Carlsen fortsetter å innkassere halve poeng i Sinquefield Cup i sjakk. Mandag ble det remis mot Levon Aronian i 9. runde i amerikanske St. Louis.

Dermed fortsetter sjakkstjernen rekken av kamper uten tap i langsjakk. Den er nå 88 partier lang.

Russisk robot endelig koblet til romstasjon

Den menneskelignende russiske roboten Fedor har endelig koblet seg til den internasjonale romstasjonen ISS, etter et mislykket forsøk lørdag.

– Kontakt bekreftet, sier en kommentator til NASA TV natt tirsdag.

Dermed er den 180 centimeter høye Skybot F-850-roboten, som er døpt Fedor, klar til å bistå besetningen om bord i ISS med ulike oppgaver.

– Det omfatter å koble til og fra kabler og å bruke standardverktøy, fra skrutrekkere og nøkkelverktøy til brannslukkere, fortalte en talsmann for Roskosmos før oppskytingen.

Roboten satt i førersetet i en russisk Sojus-kapsel som ble skutt opp fra Bajkonur-basen i Kasakhstan torsdag morgen. I «hånden» hadde han et lite russisk flagg.

Etter to dager og 54 runder rundt jorda var Sojus-kapselen lørdag framme ved den internasjonale romstasjonen, men måtte avbryte det første forsøket på å koble seg til.

Artikkeltags