Krever bokmål for elevene

Bokmål: Hallstein Storvik (fra venstre), Mohamed Adow og Emilie Gundby ønsker målavstemning. De vil sette fram krav om at Batnfjord skule endrer målform fra nynorsk til bokmål.

Bokmål: Hallstein Storvik (fra venstre), Mohamed Adow og Emilie Gundby ønsker målavstemning. De vil sette fram krav om at Batnfjord skule endrer målform fra nynorsk til bokmål.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Gjemnes: I Gjemnes ytre og på Batnfjordsøra har ei gruppe samlet mer enn nok underskrifter til å kreve avstemning om målforma i skolekretsen. I går sendte de kravet til kommunen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Et titall personer har jobbet i listegruppa for målavstemning i Batnfjord skulekrets. Til sammen er det om lag 1.600 stemmeberettigede i den nye skolekretsen som nå består av tidligere Gjemnes skolekrets og Torvik skolekrets i tillegg til Batnfjord skolekrets.

– Underskriftene er samlet inn fra Søvika til Batnfjordsøra, pluss på Bergsøya. Vi har ikke brydd oss om å gå rundt i Torvikbukt siden de har startet egen skole der, selv om de hører til samme skolekretsen, sier Hallstein Storvik som sammen med Randi Stølan tok initiativet til å kreve avstemning om opplæringsmålet i skolen.

Tok initiativ

– Du kan si det er en direkte følge av at skolen på Gjemnes ble lagt ned. Der har vi hatt bokmål i undervisninga siden skolen ble etablert på 1960-tallet. Også på midten av 1990-tallet var det ei avstemning om målform i det som da var Batnfjord skulekrets, og den gangen var det meget jevnt, med en liten overvekt for nynorsk. Vi tror dette kan endre seg denne gangen, sier Storvik.

Mer enn 600 har hittil skrevet under på kravet om å endre målform til bokmål. Det kreves minst 25 prosent av de stemmeberettigede for å fremme kravet for kommunen. Dermed er kravet allerede oppfylt med god margin.

– Og enda flere er det her på Batnfjordsøra som har sagt at de vil stemme for bokmål, selv om de ikke har ønsket å skrive under, sier Emilie Gundby. Hun er en av mange innflyttere i kommunen som synes det har vært vanskelig å svelge at målformen i skolen på Batnfjordsøra er nynorsk.

Ikke overrasket

Ordfører Knut Sjømæling sier han ikke er overrasket over at kravet om bokmål i undervisninga ved Batnfjord skule nå er kommet.

– Det lå vel i kortene allerede da Gjemnes skole ble nedlagt, sier gjemnesordføreren.

Også Sjømæling ønsker en rask avklaring, og regner også med at en rådgivende folkeavstemning kan holdes utpå ettervinteren.

Artikkeltags