Gå til sidens hovedinnhold

– Krane ville samle de høyreekstreme

Artikkelen er over 8 år gammel

PST-agent Christian Høibø snakker ut om kristiansunderen Håvar Krane.

PST-agent Christian Høibø hevder kristiansunderen Håvar Krane så seg selv som en fremtidig leder av den ekstreme høyresiden i norsk politikk.

Høibø, som i NRK Brennpunkt denne uka sto fram som PST-agent, møtte Krane i Oslo i februar 2011. Samtalen ble tatt opp på bånd. I løpet av møtet beskrev Krane blant annet hvordan han ønsket å drepe daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Les også: Står fram som PST-informant

Skremt

Uttalelsene hans skremte Høibø nok til at han øyeblikkelig varslet sine overordnede i PST.

– Krane framsto som en person med gjennomføringspotensial, sier han.

– Det virker ikke akkurat slik når man hører opptakene?

– Nei, men man måtte være der. Dette er ikke fyllevrøvl. Krane var veldig engasjert. Jeg deler ikke oppfatningen om at uttalelsene hans var utblåsninger fra en person i ubalanse. Var han out there? Ja, absolutt. Men for meg framsto Krane som en person med vilje og evne til å få ting gjort, sier Høibø.

– Krane så seg selv som den som skulle samle og lede det høyreekstreme Norge. Det ville vært farlig. Det er dette PST har kalt marerittscenariet, sier Christian Høibø.

Les også: Ledet Norwegian Defence League

Henlagt

Tidligere ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund, Håvar Krane, ble siktet for trusler og avhørt i august 2011. Sommeren 2012 henla politiet sak om drapstrusler.

Les også: Krane er siktet

Trakk seg

Uttalelsene fra Krane i møtet i «Stopp islamiseringen av Norge» i Oslo ble kjent gjennom TV2 august 2011. I samtalen forteller Håvar Krane at han gjerne skulle skutt et av regjeringsmedlemmene. Publiseringen av lydopptakene gjør at Håvar Krane trekker seg som ordførerkandidat.

Les også: - Jeg er tykkhudet, sa Krane etter reaksjoner på nett

Overfor Tidens Krav gjorde Håvar Krane (36) ingen forsøk på å bortforklare uttalelsene han kom med i samtalen på Anker Hotell i Oslo 21. februar 2011, men han skulle gjerne ha hatt dem usagt.

– Jeg beklager mine uttalelser på det sterkeste. Dette er ikke meg. Jeg har allerede bedt min familie og andre rundt meg om unnskyldning. Nå ønsker jeg også å be alle andre om unnskyldning. Dette er en kraftig lærepenge for meg, hvor jeg har oppnådd å bli brennemerket, sa han i august 2011 da det ble kjent at Krane trekker seg.

Ingen kommentar

Tidens Krav har også nå gitt Håvar Krane anledning til å kommentere opplysningene fra PST-agent Christian Høibø. Det ønsket han ikke.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker heller ikke å kommentere saken.

Tidens Krav intervjuet Høibø før tirsdagens brennpunktprogram ble sendt. I papirutgaven lørdag kan du lese hele intervjuet.