Lurer du på hvor effektiv din kommune er? Få svaret her

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kommuner bør strammes opp og effektiviseres for å skrote eiendomsskatten, mener Frp.

DEL

Torsdag denne uka kom tall fra Kommunaldepartementet som viser at norske kommuner har et enormt effektiviseringspotensial. Dersom alle kommuner klarer å drifte like effektivt som Oslo kommune, kan vi spare 29 milliarder kroner.

De pengene bør brukes med en gang på å skrote eiendomsskatten, mener Frps kommunalpolitiske talsperson Kari Kjønaas Kjos.

– Med en gang kommunene står i utfordringer og må prioritere, bruker de den enkle løsningen og skattlegger innbyggerne hardere. Vi har hele tiden ment at det er mulig å betale for tjenestene uten eiendomsskatt, sier Kjønaas Kjos til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Pleie og omsorg

Når Frp snakker om effektivisering i kommunene, mener de ikke bare konkurranseutsetting og privatisering. Mange kommuner henger etter i bruk av nye digitale verktøy og velferdsteknologi. Og ikke minst er det et stort innsparingspotensial i å få ned sykefraværet.

– Noen kommuner har så lav bemanning at folk blir dødssyke. Derfor kan du få både et bedre tilbud og et lavere sykefravær ved å ansette flere, sier Kjønaas Kjos.

Samtidig som kommunaldepartementet viser at det er et stort innsparingspotensial i kommunene, vet vi at behovet for pleie og omsorgstjenester vil vokse enormt de neste årene. Eldrebølgen er i ferd med å slå inn for fullt. Men Frp mener det er mulig både å ruste kommunene for eldrebølgen og fjerne eiendomsskatten samtidig.

– Vi har økt tilskuddet til bygging av sykehjem kraftig, så staten tar en stor del av regningen. Men hvis kommunene ikke har rigget tjenestene på riktig nivå, kan dette bli veldig dyrt, sier Kjønaas Kjos.

Alle kommunepolitikere i hele landet snur hver eneste stein for å få budsjettet til å henge sammen.

– Det er fryktelig mye penger å spare på å gjøre ting riktig. Jeg har selv vært kommunepolitiker, og vet at det er vanskelig i neste års budsjett å gjøre investeringer som gir innsparinger mange år inn i framtiden. Man blir veldig opptatt av neste år. Men man er nødt til å planlegge. Vi har mye kunnskap om hvordan framtiden ser ut, sier Frp-politikeren.

Nulloppgjør

Utspillet om at kommunene skal ha råd til både å fjerne eiendomsskatten og ruste tjenestene for framtida, får Arbeiderpartiet til å riste på hodet.

Kommunalpolitisk talsperson i Ap, Rigmor Aasrud, mener Kjønaas Kjos neppe kan ha vært særlig mye på besøk ute i Kommune-Norge.

– I disse dager tror jeg hver eneste kommunepolitiker i hele landet snur hver eneste stein for å få budsjettet til å henge sammen. Mange kommuner erfarer at det ikke er samsvar mellom bevilgningene man får og oppgavene man skal løse, sier Aasrud, og legger til:

– Kommuneopplegget til regjeringspartiene er i beste fall et nulloppgjør. De må effektivisere, og samtidig dekke ekstra utgifter til de mest ressurskrevende brukerne. Det nytter ikke å snakke seg vekk fra at et dårlig kommuneopplegg fører til at mange kommuner må fortsette med eiendomsskatt for å sikre innbyggerne det tjenestenivået Stortinget har bestemt, sier Aasrud.

– Skrivebordsmodeller

I sitt alternative statsbudsjett la Arbeiderpartiet 3,5 milliarder ekstra på bordet til kommuner og fylkeskommuner.

– Vi har en geografi i Norge som gjør at man ikke klarer å få den samme effektive driften i en liten kommune som i Oslo. Det er bare i teoretiske skrivebordsmodeller man får til det. Det vil alltid være forskjellige utgiftsbehov og inntektsmuligheter i kommunene, sier Rigmor Aasrud.

Artikkeltags