Nærmer seg kirkevalg

Daglig leder for fellesrådet, Mildrid Fiske opplyser om at 15-åringer kan stemme i kirkevalget.

Daglig leder for fellesrådet, Mildrid Fiske opplyser om at 15-åringer kan stemme i kirkevalget.

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv om du ikke er medlem av kirken kan du likevel stemme ved valget. Daglig leder for fellesrådet, Mildrid Fiske oppfordrer ungdommer til å bruke stemmeretten.

DEL

Samme dag som kommune- og fylkestingvalget, vil det også velges nye ­representanter for menighetsrådet og bispedømmet i landets kirker. Og i ekte demokratisk stil, er det medlemmene som bestemmer.

– Vi ønsker å bidra til demokratiet, forteller Mildrid Fiske. Hun er daglig leder for felles­rådet og kirkeverge i Kristiansund.

– I tillegg til å ha valget på samme dag, foregår stemmingen på samme sted.

Valget foregår hvert fjerde år i likhet med de vanlige valgene, men under stortingsvalget ble noen råd satt i et forsøk på å utføre valgene annethvert år. Men nå er altså ordningen satt med hvert 4. år.

Fellesrådet i Kristiansund består av Frei, Kristiansund og Nordlandet sogn, som har henholdsvis 18, 15 og 14 kandidater på listen.

For unge og eldre

Aldersspennet drar seg fra yngstemann på 23 til eldstemann på 75, noe som er hensiktsmessig.

– Vi ønsker et helhets­perspektiv ved at representantene er fra alle faser i livet, så aldersfordelingen er viktig, forteller Fiske.

Aldersgrensen for å stemme i kirkevalget er 15 år, det vil si konfirmasjonsalder.

– Vi ønsker sterkt å engasjere ungdommen, så derfor får de stemme allerede som 15-åringer.

Feilsendte valgkort

Det er kommet tilbakemeldinger om valgkort som har havnet i postkassen til folk som ikke er medlem av kirken, noe Fiske finner beklagelig.

– Det skjedde en del feil under oppretting av medlems­registret i 2010 som tydeligvis fortsatt ikke er ordnet opp i. Det har også gått andre veien, og vi har fått henvendelser fra medlemmer som ikke har fått valgkort, men disse feilene blir rettet opp i fortløpende etter som de det gjelder sier fra.

Ønsker du likevel å benytte stemmeretten uten å være medlem, får du det. Stemmen blir derimot behandlet på særskilt grunnlag, og kan vurderes godtatt eller avslått.

Artikkeltags