– Kaffen smaker ekstra godt her på Veiholmen, kan Rune Ellingsen fortelle.

Rune Ellingsen og barndomsvennen Finn Olav Olsen kom til Veiholmen onsdag ettermiddag, etter at de startet jordomseilingen hjemme fra Røst tre dager tidligere.

Marilyn Hyttan på Veiholmen passet de to guttene fra Røst før hun flyttet utover til Veiholmen.

– Derfor måtte vi selvfølgelig komme innom Veiholmen på kaffe. Vi hadde en tre dager lang drømmetur fra Røst og ned hit til Veiholmen, og ble møtt med en velfortjent middag. Neste stopp blir Nordfjordeid, forteller Ellingsen.

Tre år

Ideen om å gjennomføre en jordomseiling ble født sommeren 2000. Startskuddet gikk 20. august fra Røst, og de to regner med å bruke omtrent tre år på jordomseilingen. Det betyr at de ikke er hjemme på Røst før i slutten av oktober 2009.

– Det kan naturligvis bli forandringer underveis, både når det gjelder reiserute og tid. Dette er ikke en tur der vi jager om kapp med klokka, men tar det som det kommer, sier Ellingsen.

Rune Ellingsen er utdannet journalist, mens Finn Olav Olsen er utdannet grafisk formgiver. Drivkraften bak prosjektet, bortsett fra selve turen og opplevelsen, er de profesjonelle og praktiske utfordringene som de vil støte på som journalist og grafisk formgiver.

Dokumentar

– Jordomseilinga har yrkesmessig relevans for oss, og målet er å lage en dokumentarserie fra turen. Derfor regner vi med å jobbe oss gjennom mye av denne jordomseilingen, forteller Ellingsen om drømmen som har ligget og modnet i mange år.

Båten er en 34 fot stor havseiler som har fått det velklingende navnet «S/Y Underveis».

Planlagt reiserute for 2006 og 2007 er Røst, Nordfjordeid, Bergen, Shetland, Skottland, Nord-Irland, Isle of Man, Irland, England, Frankrike, Spania, Portugal, Marokko, Kanariøyene, Mauritania, Gabon, Kapp Verde-øyene, Fernando de Noronha, Brasil, Uruguay, Argentina, Falklandsøyene, Antarktis og Chile.

De to jordomseilerne la ut fra Veiholmen for å fortsette turen fredag ettermiddag.