Inviterer til kongelig møte på Frei

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Representanter for kongehusene i Norge, Sverige, Danmark og England til Frei? Ordfører Maritta Ohrstrand skriver invitasjoner i disse dager.

DEL

Det som begynte med en tusenårsmarkering i 2000, skal avsluttes med 100-årsjubileet for frigjøringen fra Sverige.

Frei vil gjerne slå på stortromma i den anledning.

Allerede i fjor ble kronprins Haakon invitert til Frei i forbindelse med jubileet.

Det kom aldri noe svar fra Slottet, men Frei gir ikke opp.

I disse dager formulerer ordføreren en ny invitasjon til kronprins Haakon. Samtidig går det invitasjoner til kongehusene i England, Sverige og Danmark.

– Da vi sendte invitasjon til kronprisen allerede i fjor, var det fordi vi ville være tidlig ute. Antakelig er det vanskelig å binde seg så lang tid i forveien, sier utviklingssjef Karl Kjetil Skuseth.

Den tredje Haakon?

Dermed har Frei gjentatt at de fortsatt ønsker kronprinsen velkommen. Og det er ikke uten grunn at Frei vil ha nettopp Haakon. Han blir i tilfelle den tredje kongelige som besøker kommunen. Det startet med Håkon den gode i 955 (slaget på Rastarkalv). Kong Haakon den 7. besøkte Frei i 1955 i forbindelse med tusenårsjubileet for slaget. 50 år senere ser Frei at oldebarnet tar veien til Rastarkalv.

Sveriges kongehus er invitert på grunn av de 100 år som er gått siden unionsoppløsningen. Både Danmark og England har tilknytning til slaget på Rastarkalv. Kong Håkon var oppfordret hos kong Adelstein i England.

Slaget står mellom kong Håkon og Eirik Blodøks sine sønner. Eiriksønnene kommer til Frei med sin danske leiehær.

– Vi har tenkt å knytte de historiske begivenheter sammen med en vennskapelig samling, sier utviklingssjef Karl Kjetil Skuseth.

Frei planlegger mange arrangement neste år, enten det blir kongelig besøk eller ikke. Særlig rundt St. Hans-tider kan det bli hektisk. Skruk-konsert, musikkstevne, salgsmesse og ny oppsetning av spelet.

Et ja fra kronprinsen og de andre kongehusene blir i tilfelle en hyggelig bonus.

Artikkeltags