Landgangsfartøyet «Maursund» er på vei fra Harstad til Todalen. Det er ventet at fartøyet som skal frakte biler til og fra Todalen fra og med mandag, kommer til Todalen tidlig mandag.

Men hadde det ikke vært for rådmann Knut Haugen, ville det ikke blitt slik. Haugen gikk lørdag inn på en nettside med oversikt over båttrafikken langs norskekysten. Der så han at «Maursund» var utenfor Helgeland. Men han så også at målet for turen var Todal i Aure, ikke Todalen i Surnadal. Dermed tok Haugen kontakt med eierne av båten, og fikk oppklart misforståelsen.

- Så nå er de på rett vei, og på plass som planlagt mandag, sier Haugen til tk.no

Ifølge nettstedet todalen.no skal båten være i gang med frakt av biler ut av Todalen klokka 08.00 mandag morgen.

Kjappere

www.tk.no skrev tidligere fredag at det var arbeid i gang for å etablere en ordning med midlertidig pontong-ferge fra Forsvaret, med oppstart tirsdag. Etter dette kom det nye aktører på banen med en enda kjappere løsning, samt at Forsvaret antydet at det likevel ikke var så enkelt å bidra.

Les også: Ferge allerede fra tirsdag

Nå ligger det an til at det kommer en landgangsfartøy med dekk på 6x54 meter, plass til 12 passasjerer og uavhengig av kai. Lasteevnen er 600 tonn. Det må lages tilkjøringsveier på de to plassene fartøyet skal legge til land. Dette undersøkes i dag, fredag.

Fartøyet eies av Seaworks i Harstad, og det er todalingen Lars Stensby som har formidlet kontakten.

«Maursund» trenger ikke kai for å åpne baugen og legge ut lemmen, bare et lite stykke med fjære.

Det vurderes blant annet å etablere enn losse/lasterampe ved Ansnessaga.

Plass til store biler

– Vi har god erfaring med å frakte store kjøretøy til og fra steder uten kai. MS «Maursund» kom i dag fra et oppdrag på Senja hvor vi har flyttet flere hundre tonn med anleggsmaskiner, sier Oddvar Rundereim, administrerende direktør i Seaworks i Harstad.

Om bord på «Maursund» vil det være mulig å frakte både trailere til møbelfabrikken og melkebilen for å hente melk fra bøndene. I tillegg har Rundereim forstått at det er aktuelt å frakte inn anleggsmaskiner for å kunne rydde raset fra begge sider.

Se flere fakta om båten på nettsidene til Seaworks og deres egen reklamefilm nederst i artikkelen.

– Ikke svele

Rundereim vil gjerne presisere at dette ikke blir som en vanlig bilferge.

– Det er ikke noe høy komfort eller sveler om bord her, men den er ideell for å få fraktet kjøretøy, spesielt for næringslivet inn og ut av Todalen.

I Todalen på mandag

Båten lå i Harstad da Rundereim fikk klarsignal fra Surnadal kommune rundt klokka 13 på fredag.

– Vi skal bare bunkre og gjennomgå en kvalitetssjekk før vi setter kurs sørover rundt klokka 17. Da regner vi med å være fremme i Todalen mandag morgen. Så skal vi kjøre en testtur der kommunen finner en bra plass å legge til, sier Oddvar Rundereim i Seaworks.

Her kan du se Seaworks egen reklamefilm: