Gå til sidens hovedinnhold

HV-11 legges ned

Artikkelen er over 9 år gammel

HV-11 trues igjen. Uten mer penger til HV, foreslår Generalinspektøren for Heimevernet å legge ned fire HV-distrikt, deriblant Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt.

Et faglig råd fra generalmajor Kristin Lund går ut på å redusere antall HV-distrikt fra elleve til sju om ikke Heimevernet får mer 1,1 milliard kroner i fremtiden.

Det betyr i praksis at styrken til Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt blir delt mellom Bergen og Værnes.

Aldri ro

Distriktsrådsleder og mangeårig HV-mann, Per Devold, er alvorlig bekymret.

– Ikke før har ting begynt og gått seg til etter at HV nord for Sognefjorden sluttet seg til HV-11 i 2005, så blir organisasjonen på nytt utsatt. Nå har vi kavet med for lite penger siden 1994. Skal det aldri bli ro, spør Devold.

Han er bekymret for Heimevernet som organisasjon totalt.

– Slik som det ligger an, ender vi opp som en lokalvernbataljon. Det har vi ikke bruk for.

Uoversiktlig

Devold sier at forsvinner HV-11 blir kontrollspennet for stort. Et område fra Værnes til Bergen blir alt for uoversiktlig.

– Reduserer vi antall distrikt fra elleve til sju blir det umulig å opprettholde et desentralisert HV. Heimevernet har det marginalt nok som det er. Fjerner vi HV-11 blir vi ingenmannsland. Alt blir så uoversiktlig og perifert. Den lokale forankring og fotavtrykk til HV over det ganske land vil pulveriseres, mener distriktsrådslederen.