Gå til sidens hovedinnhold

Hus-mareritt til 2,5 mill.

Artikkelen er over 13 år gammel

Jørgen Antonsen betalte 2,5 millioner for det han trodde var drømmehuset. Nå sitter han igjen med tomteverdien. Huset er trolig bortimot verdiløst.

Av ERIC B. UTHEIM og

MAGNHILD FLATØY (video)

– Jeg kan grave ut råtne trebiter med nevene, sier Antonsen, og pirker borti en av bjelkene i bærekonstruksjonen. Trebitene drysser ned på bakken som snø.

Fredrik Selmers gate 2, like ved Festiviteten, var av eiendomsmegleren verdsatt til 2,7 millioner kroner. Antonsen fikk boligen for 2,5 millioner.

Nå er en ny takstrapport utarbeidet av takstmann Steinar Jonassen. Han har ikke satt en takstverdi på huset, men bekrefter til Tidens Krav at huset er bortimot kondemnabelt.

Kan tape 1,8 millioner

Ifølge Jørgen Antonsen er verdien på huset vel 700.000 kroner. Det tilsvarer tomteverdien. Han baserer verdivurderingen på muntlige uttalelser fra takstmannen. Hvis den er riktig, har han tapt 1,8 millioner kroner.

– Jeg har hatt lyst på huset siden jeg var fire år. Det er mulig at jeg var litt blind, fordi det var drømmehuset. Nå har det utviklet seg til et mareritt. Jeg mener bestemt at jeg gjorde hva jeg kunne for å sette meg inn i husets tilstand før jeg kjøpte det, sier Antonsen, som er snekker, og har erfaring med å pusse opp gamle hus.

– Det bodde folk i huset da jeg var på visning. Jeg kunne jo ikke rive opp huset før jeg kjøpte det. Bordkledningen så OK ut. Det var da jeg rev opp bordkledningen, og gikk tak og gulv nærmere etter i sømmene, at jeg oppdaget de store råteskadene.

Vannskader

Antonsen la merke til fuktskader i taket da han var på visning.

– Eieren forklarte at det hadde vært en lekkasje i 1997, men at taket siden var blitt utbedret og var tett. Jeg finner det merkelig at huset plutselig ble lekk som en sil da jeg tok over nøkkelen. Råteskadene i vegger og tak tyder på at det har rent inn vann i lengre tid, sier han.

Det forelå ikke boligsaksrapport eller takst på huset da Antonsen kjøpte det.

– Eiendomsmegler1 verdsatte huset til 2,7 millioner kroner. Jeg regnet med at de tok husets tilstand i betraktning da de satte prisen.

Antonsen var klar over at huset trengte betydelig oppussing da han kjøpte det.

– Men når du kjøper et hus til 2,5 millioner kroner så venter du at bærekonstruksjonen er inntakt. Det er den ikke. Jeg har betalt 2,5 millioner kroner for en tomt verdt 700.000 kroner. Det koster meg 17.000 kroner i måneden å ha dette ubrukbare huset stående.