Marita Sæter og samboer Jo Heggset i Surnadal tror kanskje det var den siste lokale hubroen som forrige lørdag ble funnet skadet på en ekre i sentrum.

– Dette er bare trist, jeg har grått mine modige tårer etter sjokkbeskjeden vi fikk tidligere i uka. Vi trodde fuglen var skadet i vingen etter uhell i forbindelse med jakt. Røntgenbilder analysert av eksperter i Oslo slo fast at noen hadde skutt hubroen med hagle, sier Sæter.

Ikke flygedyktig

Den ene vingen var rett og slett knust av hagl, og i den andre ble det funnet flere hagl. Konklusjonen ble at hubroen fra Surnadal ikke ville klare å bli 100 prosent flygedyktig slik den er helt avhengig av for å overleve. Den ville sakte, men sikkert lidt en smertefull død.

Reddet før

Den triste saken startet egentlig for snart ett og et halvt år siden. 22. desember 2010 fikk Sæter og Heggset tips om at en hubro var funnet på Årnes i Surnadal. Fuglen var sterkt forkommen, og knapt i live da de fikk se den.

– Hubroen var sterkt nedkjølt, og klarte ikke å bevege seg. Vi tok den med hjem og ringmerket den. Etter fem dager med mat og varme satte vi den frisk og rask ut igjen, sier Sæter.

Hubroen som nå måtte avlives, var ringmerket: Det var samme hubro som de reddet fra å fryse i hjel i 2010.

Les hele historien i Tidens Krav lørdag.