Historier fra Utøya

Ved Siemstøtten på Kongens plass i Kristiansund ble det lagt ned blomster og tent lys.

Ved Siemstøtten på Kongens plass i Kristiansund ble det lagt ned blomster og tent lys.

Artikkelen er over 7 år gammel

Denne helgen har mange pårørende og overlevende vært tilbake på Utøya. Her har vi samlet noen av de intervjuene og talene som de overlevende fra Nordmøre fortale de første dagene etter terrorhandlingene 22. juli.

DEL

Det var 11 nordmøringer på Utøya da terroraksjonen fant sted fredag kveld. Nordmøringer på Utøya

Da Anders Behring Brevik begynte å skyte ned gruppa Sindre Holberg (17) fra Smøla hadde flyktet sammen med ned til stranda på Utøya, forstod han der han lå sammenkrøpet i vannkanten at han måtte bort. Han svømte for livet fra Utøya.

Torhild Tønnesen Haugnes (19) og Rachel Tømmervåg (16) forteller en hjerteskjærende historie om hvordan de kom levende fra massakren på Utøya. De klarte å gjemme seg

Mor til Torill Tønnesen Haugnes, Berit Tønnesen, forteller i et videointervju om at hun opplevde alle foreldres mareritt da meldingene om den ufattelige tragedien på Utøya begynte å bli kjent på ettermiddagen 22. juli.

– Vi trodde vi var de eneste som ville overleve skuddene på Utøya, forteller Jakob Vorren (16) og Lars Fjærli Hjetland (21). De to sunndalsguttene var blant de første som kom seg over fra Utøya til fastlandet fredag ettermiddag. - Trodde bare vi slapp unna

Glede og sorg: - Ina lever, og vil overleve. Vi er ufattelig glad, men samtidlig i stor sorg for alle dem som ikke har vært like heldig som oss.

Mistet kolleger: Kontoret til Pål Lønseth i Justisdepartementet ble sprengt sønder og sammen.

Taler

Etter rosetoget 27. juli holdt tre av de overlevende fra Utøya tale til de over 10.000 som var med på markeringen. Her kan du se og høre talene deres:

Torhild Tønnesen Haugnes holdt appell om de gode minnene fra Utøya.

Astrid Willa Eide Hoem fortalte om redselen og dødsangsten i sin tale under minnemarkeringen i Kristiansund.

Line Hoem holdt snakket både om politikk og opplevelsen av folkets kjærlighet i sin tale under minnemarkeringen.

Artikkeltags