Helsefagarbeidere havner i deltidsklemme

Rokilde i Kristiansund.

Rokilde i Kristiansund.

Av

Bare 28 prosent av helsefagarbeiderstillingene som ble lyst ut på Finn.no i fjor, var heltidsstillinger. Fagforbundet mener situasjonen er dramatisk.

DEL

Mens både statsministeren og NHO-sjefen oppfordrer kvinner til å jobbe heltid, er ikke de jobbene alltid lette å finne. Under en tredel av helsefagjobbene på Finn.no er heltidsstillinger, skriver Klassekampen.

– Situasjonen er dramatisk. Når det lyses ut så få fulle stillinger innen tjenester som skal beskytte de mest sårbare, er det et stort samfunnsproblem, sier leder Mette Nord i Fagforbundet.

Mangelen på heltidsjobber skaper problemer for mennesker som allerede er i arbeid og for studenter som forbereder seg på en karriere i helsefaget.

– Når to tredeler av hjelpepleierstillingene som lyses ut i Norge er deltid, har vi en deltidskrise. Da må vi tenke nytt, sier ordfører Ingrid Aune (Ap) i Malvik.

– Dette er et likestillings- og solidaritetsspørsmål. Deltid gir dårligere omsorg for de eldre og mindre trygghet for unge damer som oftest er de som havner i ufrivillige deltidsstillinger. Det betyr avlyste ferier, at man ikke får lån i banken og en uforutsigbar hverdag, legger hun til.

Aune sier Malvik kommune har innført en ordning hvor alle ansatte som ufrivillig må jobbe deltid registreres og følges opp systematisk for å hjelpe dem å skaffe fulle, faste stillinger.

Artikkeltags