Forbrukerrådet: Kast disse, de er giftige

De såkalte squishie-lekene er meget populære hos de yngste barna. Nå viser testresultater at de inneholder giftstoffer.

De såkalte squishie-lekene er meget populære hos de yngste barna. Nå viser testresultater at de inneholder giftstoffer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Advarer småbarnsforeldre mot giftige «Squishies».

DEL

Den populære skumgummileken «Squishy» inneholder giftstoffene dimethylformamid, styren og toluen. Disse er skadelige for forplantningsevnen, kan ødelegge leveren, være irriterende for slimhinner og øyne - og også være kreftfremkallende.

Dette kom fram da danske Miljøstyrelsen testet 12 typer av de myke og populære skumlekene for barn.

Forbrukerrådet advarer nå foreldre mot å kjøpe disse lekene som er siste farsott blant småunger. I tillegg oppfordres det om å kreve pengene tilbake hvis man har kjøpt dem.

– Unngå å kjøpe squishies, og kast dem om du allerede har kjøpt dem, sier Guro Birkeland Tangen i Forbrukerrådet til familieklubben.no.

Leketøysgiganten Top-Toy har nå innført salgsstopp på alle Squishies i hele Norden. Konsernet står blant annet bak kjedene BR-leker og Toys"R"Us, og skumlekene kan også kjøpes i Teknikmagasinet i tillegg til samtlige nettbutikker som sender til Norge.

«Miljøstyrelsens undersøkelser er mer omfattende enn EUs gjeldende sikkerhetsstandarder for leketøy, og Top-Toys egne undersøkelser har derfor ikke tidligere vist problemer ved produktet. Vi vil naturligvis ikke selge flere Squishies før sikkerheten er dokumentert», skriver selskapet i en pressemelding.

Artikkeltags