Sunnmørsposten om SNR: Dette går ikke

Sunnmørsposten mener helseforetaket i realiteten ikke har bærekraft for SNR og mener styret må si tydelig fra om at det trengs mer penger.

Sunnmørsposten mener helseforetaket i realiteten ikke har bærekraft for SNR og mener styret må si tydelig fra om at det trengs mer penger. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Styret i Helse Møre og Romsdal må si tydelig i fra om at det trengs mer penger, skriver Sunnmørsposten på lederplass.

DEL

Det er den kritiske EY-rapporten, som påpeker at Helse Møre og Romsdal ikke har oppfylt de løpende økonomiske forutsetningene for milliardinvesteringen i SNR, som får Sunnmørsposten til å trekke denne konklusjonen.  For at Helse Møre og Romsdal skal ha økonomisk bærekraft til å bygge sykehuset, skulle helseforetaket gradvis ha effektivisert driften med totalt 600 millioner kroner fra 2016 til 2021.

Les også: Advarer helseforetaket mot sviktende effektivisering 

Status for Helse Møre og Romsdal så langt er minus 30 millioner i 2016, mens man ligger an til å gå over 100 millioner minus i år. EY viser til at det er spesielt avgjørende å komme i mål med effektiviseringene de første årene, fordi svikt i måloppnåelsen vil akkumuleres utover i perioden.

Sunnmørsposten mener de gjenstående kuttene ikke er realiserbare hvis sykehusene skal drives forsvarlig. Konsekvensen vil være at økonomien til foretaket ikke har bærekraft til å gjennomføre investeringen på rundt 4,2 milliarder kroner i nytt sykehus på Hjelset, mener avisen.

Les også: Revisorveteran frykter at helseforetaket ender med over fem milliarder i gjeld 

«Styret i helseforetaket bør nå tydelig si fra at dette ikke går uten at en får tilført mer penger. Styret er forpliktet til sørge for at helseforetaket er i stand til å opprettholde en forsvarlig drift og gode sjukehustjenester til innbyggere også i perioden fram til det nye sjukehuset står ferdig. Det tror vi ikke vil være mulig, gitt at en de neste årene skal gjennomføre drastiske kutt for å nå målet om et varig lavere driftsnivå på 600 millioner kroner. Styret bør først som sist starte dialogen med Helse Midt og staten om hvordan dette kan løses», skriver avisen på lederplass.

Artikkeltags