Røkke-trålers første besøk i Kristiansund

«Gadus Njord» lå til kai fra mandag morgen fram til rundt klokka 16. Foto: Bjørn A. Hansen

«Gadus Njord» lå til kai fra mandag morgen fram til rundt klokka 16. Foto: Bjørn A. Hansen

Artikkelen er over 3 år gammel

«Gadus Njord» har en kristiansunder som skipper.

DEL

Dagens båtTråleren «Gadus Njord» ble levert og kom i drift i fjerde kvartal i 2013. Den eies og drives av det Aker-eide selskapet Havfisk. De er Norges største trålrederi med 11 fartøy og 29,6 trålkonsesjoner for torsk.

De nye og moderne trålerne til Havfisk kan brukes både til fiske etter reker og hvitfisk.

– Nå er vi på tur til Finnmark, og skal være ute å fiske etter torsk og hyse i tre uker. Vi opererer mye av tiden i Barentshavet, og er normalt ute i fem uker av gangen. Denne turen ble vi forsinket etter å ha vært på verksted i to uker. I tillegg fant vi ut at vi manglet en del da vi gikk ut fra Brattvåg i natt. Da var det greit å komme inn hit til Kristiansund i påvente av delen, sier skipper Ove Brennskag.

Han bor selv i Kristiansund, og kan fortelle at det er flere nordmøringer blant de 22 som jobber om bord. Det inkluderer både båtmannskap og de som jobber i fabrikkdelen av tråleren.

«Gadus Njord» er en av tre tilsvarende frysetrålere som selskapet eier. Den har en lastekapasitet på 1.350 kubikkmeter og er på 3.441 bruttotonn.

Fartøyene i Gadus-serien er unike ved at de har to motorer og diesel-elektrisk drift. Dette er nytt for trålere. Valget av fremdriftsløsning er gjort for å oppnå redusert drivstofforbruk.

Tråleren har egen fiskemels-fabrikk som gjør at hele fisken blir utnyttet. Komfort og arbeidssituasjonen for mannskapet har hatt høy prioritet i design av tråleren og en rekke tunge arbeidsoperasjoner er fjernet med bruk av robot og annen teknologi.

Fabrikken har høy prosesserings- og innfrysningskapasitet, og kan produsere over 80 tonn i døgnet.

Se havnekartet og les om flere båter her.

Artikkeltags