Har seilt i ti år

10 år: Jan og Astrid Gridsvåg har seilet jorden rundt i 10 år. De la fra kai i 2002 og har siden vært på farten, først og fremst i sydligere farvann.

10 år: Jan og Astrid Gridsvåg har seilet jorden rundt i 10 år. De la fra kai i 2002 og har siden vært på farten, først og fremst i sydligere farvann. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Ekteparet Jan og Astrid Gridsvåg sa opp jobbene sine for å seile jorda rundt. Siden 2002 har de vært på sjøen.

DEL

– Vi har seilt over Atlanterhavet fem ganger. Vi har seilt i flere døgn uten å se land. Vi har seilt i den beryktede Adenbukta med høy puls. Vi har opplevd ting vi aldri kommer til å glemme, sier de erfarne seilerne.

Ekteparet er seilere på heltid. Jan er oppvokst på Aure og Astrid er fra Egersund i Rogaland. Deres første seilbåt kjøpte de i 1986. En Maskot 28 motorseiler. Etter flere seilturer langs norskekysten og Danmark, valgte de å legge ut på langtur. De kjøpte seilbåten «S/Y Celin» i 2000. En Contest på 38 fot. To år etter, var de klare til å sette seil jorden rundt.

– Jeg var blitt pensjonist. Astrid tok ett års permisjon fra jobben. Etter at vi hadde vært ute ett år, fant hun ut at hun ville bli seiler på heltid. Derfor sa hun opp. Vi bestemte oss for å ha dette livet, sier Jan.

Adenbukta

Ekteparet eier ikke noe hus i Norge. De har hjemmehavn på Grand Canaria, hvor de eier et hus.

– Vi har seilt overalt, utenom USA. Vi har tatt det med ro. Vi har hatt lange opphold på forskjellige plasser. Vi var i Australia i mange måneder, hvor vi leide bil og kjørte oppover østkysten. Vi seilte også lenge rundt i Middelhavet, sier Jan.

– Vi seilte nok i Middelhavet i et helt år, sier Astrid.

Ekteparet hadde nylig vært på Maldivene. De skulle til Jemen. De måtte gjennom den beryktede Adenbukta. Dette var på den tiden hvor piratene herjet som verst på Somalias nordkyst.

– Pulsen var rimelig høy da vi seilte der. Skuldrene var hevet. Man kunne høre krigsskipene rundt oss. De lagde en spesiell dur og det krydde av dem, sier Jan.

– Jeg har aldri vært så glad for å se et russisk krigsskip. Vi hadde kontakt med dem på radioen, sier Jan.

Ekteparet ble bedt om å komme seg fortest mulig vekk. De var i verdens mest farligste farvann.

– Et amerikansk helikopter sirklet over oss, lenge. Vi fikk beskjed om å komme oss vekk, fortest mulig. Det var ikke på noen som helst måte trygt å være der, sier Jan.

Med en gang de ankom havnen i Jemen, senket skuldrene seg.

En drøm

Ekteparet har blitt godt mottatt gjennom hele turen. Visum og oppholdstillatelse har ikke vært noe problem. Ekteparet husker ikke episodene hvor været var som verst.

– Når man er på en slik tur, opplever man så klart bølger. Men vi har ikke tatt risikoen å dra ut i orkan, for eksempel, sier Jan.

– Vi har hatt mer finvær enn styggvær, sier Astrid.

De seilte mellom stillehavsøyene i tre måneder i 2007. Tahiti, Bora Bora, Tonga, Fiji og Morea er noen av øyene de har besøkt.

– Stillehavsøyene var et eventyr. Der er det enkelt og flott. Å våkne opp til et hav som ligner et speil, er ubeskrivelig, sier Astrid.

– Det er spennende å komme til en ny havn hele tiden. Vi har møtt mange fantastiske mennesker på turen. Man knytter sterke vennskap til andre seilere som er i samme bås som oss. Å møte så mange flotte mennesker, har gjort mest med meg, tilføyer hun.

På besøk

«S/Y Celin» har oppført seg eksemplarisk gjennom hele reisen. Den har blitt vedlikeholdt hele tiden. Instrumentene har også fungert optimalt, selv om Jan stoler mest på papirkart.

– Vi har hele båten full av papirkart. Selv om man har GPS og kartmaskin, er det alltid lurt å ha papirkart om bord, sier Jan.

Ekteparet er i Norge for å besøke familie i Aure. Etter hvert reiser de igjen. Hvor? Sydover så klart.

– Vi blir fortsatt på sjøen. Vi er seilere på heltid, sier Jan.

Det er noe rart med å være på land etter å ha tilbrakt så mye tid om bord i en båt.

– Jeg klarer ikke roe meg på land. Jeg blir rastløs, sier Jan.

Stemningen om bord er rolig og avslappet, null stress. Ekteparet er klare for å gjøre noe de har gjort hundre ganger før. Dra fra en gjestebrygge. Fendersteppen er på vei til å bli tatt opp. Rulleseilet skal snart bli rullet ut igjen. Det er nok en stund til vi får se akkurat denne båten igjen i Kristiansund.

Se flere bilder

Ekteparet har sin egen hjemmeside der de legger ut informasjon og bilder fra sine seilaser. Her har du også mulighet å følge reisen deres "live". Du kommer inn på siden ved å klikke her.

Andre jordomseilere

Langturseilerne har sine portaler på nettet. Sorgenfri og Sydhav er noen av dem.

Artikkeltags