Vet du hvor nær andres eiendom du kan gå når du skal til stranden?

HOPP: Stadig flere finner veien til Kulpene i Folldalen i Surnadal der naturen byr på et badeland med utfordrende hopp, sklier og lunkne kulper i jettegryter.

HOPP: Stadig flere finner veien til Kulpene i Folldalen i Surnadal der naturen byr på et badeland med utfordrende hopp, sklier og lunkne kulper i jettegryter.

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv om det varmeste været er på tur vekk fra Nordmøre, er det fortsatt flere som ønsker å dra på stranda for å bade. Men hvilke strender har du lov til å benytte, og hva med brygger som står der? De kan jo være veldig fine å stupe fra...

DEL

Tidens Krav har tidligere fått tips fra flere som er opptatte av at folk går i hagen til andre for å komme seg til stranden, og som mener at det er et problem. Det har også Halsa kommune erfart.

– De vanligste konfliktene i forbindelse med allemannsretten handler om ferdsel over andres eiendom, om sommeren gjerne ifb. attraktive badestrender, klager på ulemper som forsøpling og støyende oppførsel blir ofte anført av grunneier, skriver Lars Wiik i Drifts- og næringsavdelingen i Halsa kommune, i en pressemelding.

I Friluftsloven står allemannsretten beskrevet, om hvor man kan gå og ikke på innmark og utmark. På utmark kan man generelt gå hvor man vil, så lenge man tar hensyn. På innmark er det i noen tilfeller helt innenfor å gå, men det er større begrensninger, og grunneieren kan nekte ferdsel.

Innmark eller utmark?

Det er ikke eksakt definert hva som er innmark eller utmark. Men går man nærme husene til folk, og i hage eller dyrket jord, er man sannsynligvis på innmark.

– F.eks. dyrket mark, «naturlig hage» er innmark, en tommelfingerregel kan være at ca. ett dekar rundt hus eller hytte betraktes som privat område, skriver Lars Wiik.

«Som innmark eller like med innmark reknes i denne lov gårdsplass, hustomt, dyrket mark, engslått og kulturbeite samt liknende område hvor almenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker,» lyder første del av paragraf 1a i Friluftsloven.

Om utmark sier loven «Med utmark mener denne lov udyrket mark som etter foregående ledd ikke reknes like med innmark.»

I utmark kan man ferdes

«I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.»

– Ferdsel i utmark skal ikke være til «urimelig sjenanse» eller plage for grunneier, naturen skal generelt ikke skades, og fugle- og dyrelivet skal tas hensyn til, går det fram av pressemeldingen.

Bading i utmark

Paragraf 8 i Friluftsloven handler om bading. Der står det at man har lov til å bade i utmark:

«Enhver har rett til å bade i sjøen eller i vassdrag fra strand i utmark eller fra båt når det skjer i rimelig avstand fra bebodd hus (hytte) og uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.»

Brygger og andre innretninger i sjøen

De som er glade i å hoppe fra brygger og stupetårn, må tenke seg om før de benytter noe som ikke er sitt eget. De kan nemlig generelt ikke benyttes uten avtale med eier, ifølge Lars Wiik.

– Private brygger og andre innretninger i sjøen kan generelt ikke benyttes uten grunneiers samtykke, skriver Wiik i pressemeldingen.

Flere detaljer om allemannsretten finnes på lovdata.no.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken