Even Andreas Stokke (10) og familien fra Brøttum, like nord for Lillehammer, elsker å være på hytta i Halsa. Ved hytta er det flott natur og mange strender som er et yndet sted for skattejakt. Men skattejakten i sommer ble ikke helt som andre skattejakter. Det endte opp med om lag tre kubikk med søppel.

– Da vi kom på hytta her på Halsa i år fikk jeg med meg mine to søstre, mamma og pappa på en tur i noen av de nærmeste fjærene. Dessverre fant vi så mye søppel der at båten vår ikke hadde plass. Søppelet skal ikke ligge der, for det forsvinner ikke av seg selv, sier Even Andreas til Tidens Krav.

– Vi har våre årlige turer der vi leter etter skatter. Men i år fant vi mye som ikke er skatter. Det var veldig mye søppel. Jeg tror vi samlet inn ett kubikk på hver av de tre strendene vi var på, sier pappa Peder Andreas Stokke.

– Folk må ta ansvar

Sønnen på 10 år har etter hvert fått en over gjennomsnittet stor interesse for plast og annet søppel som forurenser, og mener folk som forsøpler må ta ansvar. Han har engasjert seg i denne problematikken også hjemme, der han har vært med på å dykke etter søppel i Mjøsa.

 

– Det er ikke så greit når folk kaster søppel i gatene. Det havnet til slutt i havet, der fisk og hval tror det er mat og spiser det. Jeg har hørt mye om dyr som har spist plast og dødd, fordi de tror det er mat. Alle som er med og kaster må også være med å rydde, mener den unge gutten.

Det har vært gjort mye i området, noe hyttefamilien setter stor pris på.

– Settefiskanlegget i nærheten vet jeg har tatt en stor ryddesjau og har gjort det fint på de nærmeste strendene. Men strendene ut over dette er forurenset. Hvis hver hytteeier har ryddet hver sin lille vik, så hadde det hjulpet mye, sier pappa Peder Andreas.

Vårens strandryddeaksjon i Halsa førte til fem tonn innsamlet søppel, der deler av næringslivet i Halsa har bidratt med sponsormidler, og har organisert aksjoner og innsamling av avfall med båter. Dette førte til at mengder med søppel ble tatt opp.

Les saken her: Nest best på strandrydding

Har gjort mye

På Halsanaustan har Lerøy Midt sammen med Halsa IL og Halsa småbåtlag totalt ryddet minst 750 kilo søppel. Dette opplyste kommunen i en statusrapport tidligere i sommer.

Lerøy Midt og Aakvik rogn og stamfisk har sammen med Halsa sanitetsforening ryddet 19 sekker fra Hønsvika til Vikan og på Fjærviksannan.

Otnesbrygga veteranbåtklubb i Valsøyfjord ryddet fra Otnesbrygga til Otneselva og har tatt opp rundt 150 kilo strandsøppel. Valsøyfjord sanitetsforening har sammen sammen med veteranbåtklubben til sammen samlet strandavfall i 60 sekker på Lervikområdet.

Valsøyfjord pensjonistforening har samlet 30 sekker. Valsøyfjord barnehage har også plukket mange sekker med strandavfall.

I Storvika på Taknes ble det samlet en stor dynge med plast, bilhjul og annet rusk og rask fra fjæra. Halsa bygdekvinnelag samlet sammen mange aksjonsgrupper, og ryddet rundt hele Skålvikfjorden.