Nest best på strandrydding

TONNEVIS: Stort engasjement og bra resultat av strandrydding i Halsa ga fem tonn med søppel levert til Miljøstasjonen.

TONNEVIS: Stort engasjement og bra resultat av strandrydding i Halsa ga fem tonn med søppel levert til Miljøstasjonen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stort engasjement og topp innsats av mange innbrakte fem tonn med søppel levert til Miljøstasjonen etter vårens strandrydding i Halsa.

DEL

Aksjonskomiteen for strandryddeaksjonen har bestått av drifts- og næringsavdelinga ved Lars Wiik og Frivilligsentralen ved Tove- Karin Halse Lervik. De er svært fornøyde med årets resultat.

- Dette gikk veldig bra, jeg tror det var bare Smøla som var bedre enn Halsa av NIR-kommunene, om man ser på innsamlet avfall, antall deltakere og dugnadstimer, sier Wiik.

Han viser til at det har vært et stort engasjement i Halsa også i 2018 for rydding av strender, og involvering av skolen, lag og organisasjoner, andre sammenslutninger.

- Og ikke minst har støtten fra næringslivet bidratt til vellykkede ryddeaksjoner. Innbyggerne ser behovet for at strendene er tiltalende og fri for søppel, samt at rent miljø generelt i sjøen og på strendene er viktig for fisk, fugle- og dyrelivet, og for oss innbyggere, sier Wiik.

Næringslivet i Halsa representert ved Lerøy Midt AS, avdeling Halsanaustan og Lerøy Midt AS avdeling Valsøybotn samt Aakvik rogn og stamfisk AS, Salmar Farming AS (Kipervika), avd. Halsa, og Gjensidige Forsikring AS avd. Halsa har alle bidratt med sponsormidler, og har organisert aksjoner og innsamling av avfall med båter.

- Dette er uvurderlig stor innsats fra mange aktører, og stort fokus på aksjonen, sier Wiik.

Mye skrot å finne langs strendene.

Mye skrot å finne langs strendene.

Det er svært mange ryddedeltakere og ryddegjenger han vil takke.

- Dette gjelder både store og ikke minst små ivrige ryddedeltakere. 19 ryddegjenger har vært i aksjon, til sammen i overkant av 200 deltakere (noen i flere ryddelag). Innsatsen målt i timer er kalkulert til 850 dugnadstimer, med store og små deltakere. I tillegg har Halsa idrettslag og Halsa Småbåtlag sammen med næringslivet organisert egen ryddeaksjon og samlet inn 32 sekker, eller cirka 750 kilo strandavfall. Motivasjonen og det store engasjementet har vært imponerende, sier Wiik.

Store gjenstander som vrak av flere plastbåter er rapportert inn for henting. Gamle oljefat, kanner og tanker, samt dekk og annet mekaniske remedier som ble funnet i sjøkanten og i strandområdet ble også innrapportert.

- Mye er avfallet synes naturlig nok å komme fra skip og sjørelatert virksomhet, for eksempel isoporblokker, nøter og annet tauverk, sir Wiik.

Kaffepause under strandryddeaksjonen.

Kaffepause under strandryddeaksjonen.

Til sammen ble det sendt 4,2 tonn strandavfall til avfallsmottak fra aksjonsdagene i mai. Avfall har stadig kommet inn i spredte innleveringer på Miljøstasjonen.

- Total vekt av innsamlet avfall fra strendene i Halsa våren 2018 anslås derfor til cirka fem tonn, pluss de større gjenstander som båter, sier Wiik.

Artikkeltags