– Utfordringen var å konstruere en taulås som behandlet tauet så skånsomt som mulig, sier Thor Vaagland som sammen med Peter Vaagland har patentrettighetene på taulåsen som har fått navn etter oppfinneren.

Oppdrettsanleggene ligger tett langs kysten og inne i fjordene. Samtlige er fortøyd enten til anker i bunnen eller til land, og belastningen på tauene kan være stor.

– Etter ei stund må tauene strammes. Da er de ofte både sleipe og glatte. Taulåsen vi har utviklet, styres fra rorhuset slik at det ikke er nødvendig å ha folk på dekk når dette farlige arbeidet skal utføres, sier Vaagland.

Startet i 2015

Det var teknisk sjef Endre Brekstad i FSV som først presenterte problemstillingen for Vaagland.

– Jeg greide ikke å slippe tanken på å finne en løsning. Arbeidet startet i 2015, men en morgen våknet jeg og sa til kona at nå hadde jeg kommet på hvordan dette skulle løses. Beskjeden fra henne var å stå opp og få det ned på papiret før det var glemt, forteller Vaagland.

Positiv test

Han bygde selv den første prototypen av selve holdemekanismen, som deretter ble testet ut av Brekstad og ham selv. Testen var så positiv at man kunne fortsette utviklingen av et egnet verktøy. Det ble deretter innledet et samarbeid med MB Hydraulikk i Aure og Astero i Molde, der førstnevnte tok seg av de hydrauliske komponentene i taulåsen og fjernbetjeningen fra styrehuset. Det ble videre søkt patent som ble innvilget med Thor og Peter Vaagland som patentinnehavere.

– Arne Hafskjær og jeg samarbeidet tett. Han var like ivrig som jeg, og da er det enkelt å få til noe, sier Vaagland.

Arbeidet med å bygge en fullskala prototyp ble startet opp hos Astero og MB Hydraulikk sommeren 2016, og i november samme år ble taulåsen montert om bord på FSV sitt fartøy «Multi Safety».

Fornøyd

– Oppstramming av fortøyninger var noe av de største risikoene vi hadde om bord i våre servicebåter. Taulåsen fjerner denne risikoen. Produktet har utviklet seg siden vi tok det om bord i 2016, og nå fungerer det veldig bra, sier teknisk sjef Endre Brekstad i FSV, som bestilte taulåsen til sine siste nybygg.

I dag er derfor utstyret på plass om bord i «Multi Innovator» som FSV nylig har overtatt.