Elg påkjørt på E39

Elgkua var i live, men klarte ikke reise seg

Elgkua var i live, men klarte ikke reise seg Foto:

DEL

Mandag kveld ble denne elgkua på rundt 200 kilo påkjørt på E39 på Otnes i Halsa.

Vitner forteller at bilen som var involvert i påkjørselen bare kjørte videre, uten å varsle noen. Selv om det sikkert var en stor bil som traff dyret, eller som dyret traff, må sjåføren ha merket det.

Elgkua var ikke død, men klarte ikke å reise seg, og etter en tid kom det folk til stedet og avlivet dyret.

Nå starter høysesongen for viltpåkjørsler

I Møre og Romsdal har 1000 bilister kollidert med dyr for over 20 millioner kroner i fjerde kvartal i løpet av de siste fem årene.

Det viser tall fra Finans Norge som Gjensidige har hentet inne. Tallene er antall meldte dyrepåkjørsler til forsikringsselskapene i Norge.

Møre og Romsdal er det fylket hvor det er flest dyrepåkjørsler i landet. Molde, Averøy og Aure er de tre kommunene som topper listen.

- Oktober er starten på høysesongen for viltkollisjoner rundt om i landet. Antall kollisjoner går markant opp i de aller fleste fylker, sier Jan Fleinsjø, bilekspert og rådgiver i Gjensidige.

Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten.

Demp farten

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

- Demp farten spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne, anbefaler Fleinsjø.

Meld fra hvis du kjører på dyr

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død. Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

- Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemda. Du risikerer hverken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen ved dyrepåkjørsler, sier Fleinsjø.

 

Møre og Romsdal

Molde

82

Ålesund

39

Kristiansund N

58

Vanylven

12

Sande (M og R)

11

Herøy (M og R)

7

Ulstein

7

Hareid

2

Volda

17

Ørsta

12

Ørskog

5

Norddal

3

Stranda

14

Stordal

2

Sykkylven

19

Skodje

23

Sula

9

Giske

16

Haram

34

Vestnes

28

Rauma

57

Nesset

18

Midsund

7

Sandøy

-

Aukra

21

Fræna

59

Eide

37

Averøy

75

Gjemnes

52

Tingvoll

52

Sunndal

37

Surnadal

47

Rindal

12

Halsa

25

Smøla

2

Aure

62

Sum

964

Artikkeltags