Tryggere sjøfart i skipsleia: Grip fyr får sterkere lys

3D-modellen som viser Grip fyr, med påmonterte solceller, sett fra sør. (Illustrasjon: Kystverket/Per Erik Ose)

3D-modellen som viser Grip fyr, med påmonterte solceller, sett fra sør. (Illustrasjon: Kystverket/Per Erik Ose)

Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkeskonservatoren gir grønt lys for moderniseringstiltak på Grip fyr.

DEL

Kystverket plan legger en rekke tiltak for å modernisere Grip fyr utenfor Kristiansund. Grip fyr er fredet. Derfor fyret har Kystverket søkt om tilltatelse for tiltakene hos fylkeskonservatoren i Møre og Romsdal fylkeskommune. Fylkeskonservator Bjørn Ringstad gir i et brev grønt lys til følgende tiltaksplan:

Moderniseringstiltak

Tiltak 1: Montering av solcellepanel på Grip fyr i et oppsett med 54 solcellepanel, montert opp mellom 10 vertikale skinner festa i tårnet med en bolt oppe og en nede. Føringer fra solcellepanelene til batteriene i eksisterende åpninger.

Tiltak 2: Fjerne dieseltankene som står på fyret i dag, og erstatte med en ny reservetank og batterier til lagring av strøm fra solcellepanelene og aggregat.

Tiltak 3: Skifte ut glødelampe med LED-pære. Dette vil gi mer lys, og kreve mindre energi.

- Viktig tiltak

Formålet med tiltakene er å modernisere og sette fyret i stand til å sikre leia for båter med stabil sikker drift og gode lyssignal. Fylkeskonservator Ringstad mener energi fra solcellepanel er et miljøvennlig tiltak som viser at fyret ikke bare er et kulturminne, men et fyr i moderne drift. Løsningen kan fungere som et nyttig eksempel både for Kystverket og Riksantikvaren med tanke på lignende modernisering av driften på andre fyr, påpeker Ringstad i sin vurdering.

-  Planlagte tiltak er viktig for å få til god teknisk drift av fyret og er derfor en særlig grunn til å gi dispensasjon, avslutter Ringstad i brevet.

Artikkeltags