- Glemmer aldri hetsingen

Artikkelen er over 7 år gammel

Som å være «fyrbøter i helvete» er Arnt Wærnes' egen karakteristikk av tiden som styreleder i helse Nordmøre og Romsdal. Se video.

DEL

Den tidligere Adresseavisen-journalisten Helge Hegerberg mener den stadig tilbakevendende sykehuskrigen mellom Molde og Kristiansund er resultatet av et spill regissert av sterke krefter i Trøndelag.

I videointervjuet øverst i artikkelen får du høre at Arnt A. Wærnes har opplevd både motarbeidelse og hetsing.

Maktgrep

– Helse Midt har vært «Trønderheimen» fra dag en. Aktører som Paul Hellandsvik, Kolbjørn Almlid og Gunnar Bovim dannet en krigsfront mellom Molde og Kristiansund. Oppdraget var å legge ned ett sykehus – ikke bygge nytt – og sikre oppgang i Trondheim og Ålesund. Ved å dele Møre og Romsdal i to foretak kunne krigen starte – mellom de svake partene i spillet. Det har vært et effektivt maktgrep, oppsummerte Hegerberg da han i går presenterte Arnt A. Wærnes-biografien «Alt på en hånd».

Tvunget ut

Oss-nor-grunderen og fellessykehustilhengeren Wærnes kan en del om materien. I 2002 ble han tvunget til å gå av som Helse Nordmøre og Romsdals første styreleder etter bare 155 dager, en periode han selv beskriver «som å være fyrbøter i helvete».

Les det TK skrev 15. mai 2002: Kastet hele helsestyret

Hegerberg har i arbeidet med biografien hatt tilgang til intern korrespondanse som dokumenterer drakampen i lukkede styremøter og mot kammerset i Helse Midt-Norge. Det er en sterk historie som fortelles.

Pasientene

Ifølge Hegerberg var den sterke mann i Helse Midt-Norge, Paul Hellandsvik, fullt innforstått med Wærnes' vyer om fellessykehus da han sammen med nytiltrådt helsestatsråd Dagfinn Høybråten håndplukket ham som Helse Nordmøre og Romsdals første styreleder i 2001.

– Wærnes tenkte litt naivt; at mennesker som utdannet seg for å gi medmennesker et bedre helsetilbud, ville være de første til å sette pasienten først. «Der tok jeg feil», sier han. For ordet pasient var aldri tema under styremøtene, sier Hegerberg.

Vil ikke være som romsdalingene

– Felles sykehus må legges midt i mellom byene. Alt annet er fullstendig galt. Vel og bra med Storbakken, men vi må ha balanse overfor romsdalingene også. Vi skal ikke være som dem som vil ha det rett utenfor stuedøra si, det sier Arnt A. Wærnes i videoreportasjen øverst i artikkelen.

Les også denne saken fra juli 2002: Wærnes jobber for ett sykehus

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken