Får designpris for «virtuelle» gjerder

Nofence virtuelle gjerde er tildelt DOGA-merket, og får det overrakt senere torsdag.

Nofence virtuelle gjerde er tildelt DOGA-merket, og får det overrakt senere torsdag. Foto:

I dag får batnfjordsfirmaet Nofence DOGA-merket.

DEL

Det er Design og arkitektur i Norge (DOGA) som deler ut utmerkelsen på DOGA-dagen. Her premieres de beste norske prosjektene innen design og arkitektur 2018 med «DOGA-merket for design og arkitektur».

Nofence fra Batnfjordsøra mottar denne høythengende utmerkelsen sammen med Minoko Design.

Merket er en utmerkelse som anerkjenner vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger.

– Samfunnsnyttig nyskaping

Nofence er ett av to selskap i Møre og Romsdal som hedres. Stolen til Fora Form i Ørsta og møbeldesigner Lars Tornøe er det andre produktet.

Fra Nordmøre er det imidlertid nyvinningen fra Batnfjord det fokuseres på. Et produkt som fjerner behovet for å gjerde inn geitenes beitemarker.

– DOGA-merket løfter fram de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Nofence og Minoko mottok DOGA-merket under torsdagens utdeling.

Nofence og Minoko mottok DOGA-merket under torsdagens utdeling.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

– Dette er to vidt forskjellige eksempler på hvordan design kan gi bedre produkter og tjenester. Nofence har brukt en tverrfaglig designprosess for å utvikle gjerdeløse geitebeiter, noe som kan få konsekvenser for alt fra dyrevelferd til kulturlandskap. Fora Form bruker møbeldesign på høyt nivå for å presse inn en rekke egenskaper i en eksklusiv stol, sier han.

Kan hindre gjengroing

Nofence ble stiftet våren 2011, men ideen bak selskapet kom allerede på 1990-tallet. Da gikk geitebonde og gründer Oscar Hovde Berntsen og ergret seg over konvensjonelle gjerder som krevde vedlikehold, sperret ferdsel og som dyr satte seg fast i.

Dette ledet etter hvert til utviklingen av en moderne, dyrevennlig beiteteknologi. Ved hjelp av GPS og spesialutviklede klaver får dyrene varsel når de nærmer seg beitegrensa. Varselet består av en pipelyd som gradvis blir høyere og høyere, helt til dyret snur. Hvis geita ikke snur, får den korte strømstøt. Sammenhengen mellom lyd og støt er noe dyrene raskt forstår.

Juryen er imponert over resultatet, og roser Nofence for å ha brukt designmetodikk for å komme opp med en usedvanlig spennende og nytenkende løsning på et eldgammelt problem – nemlig geiter og gjerder: «Å gjøre gjerder virtuelle ved hjelp av GPS-teknologi er etter juryens oppfatning genialt, og vi ser hvordan denne teknologien har potensial til å påvirke hvordan vi forvalter utmark og bekjemper gjengroing av kulturlandskap. Vi ser også hvordan Nofence kan videreutvikles til andre arenaer. Hva med å leie ut geiter til fotballklubber som trenger å klippe banen, eller skaffe deg din egen geit i stedet for robotgressklipper», står det ifølge pressemeldingen i jurykjennelsen.

Artikkeltags