Premieren på HÆSTlatter gikk av stabelen fredag kveld. Mange blant de betalende publikummere har nok fremdeles vondt i magen etter nesten to timer med gapskratt til det ene innslaget etter det andre. Med åpen bar og et feststemt publikum, var det i utgangspunktet duket for suksess, men selv i en slik setting må aktørene prestere.

Og det gjorde de - alle sammen, selv om ikke riktig alt satt som et skudd.

Den nakne sannhet

Initiativtaker Tove Merete Schei i Kreativt Forum hadde sammen med Tove Sundli samlet aktører med relativt lav gjennomsnittsalder. Deltakerne var fra teaterlag i både Bøfjorden, Rindal, Øvre Surnadal, Todalen og Svarrabærje.

De nesten nakne todalingene i innslaget Klokkespill, var en fornøyelse. Det har gått gjetord om dette innslaget helt inn til Skei, etter at det har vært framført på julerevy der inne i Todalen. Forvetningene ble innfridd, men det fristet overhodet ikke å delta i klokkespillet der de edle deler på aktørene så ut til å få betydelig med juling.

De nakne faktum var tema også i et annet innslag fra Todalen. Laila Kvendset og Torill Talgø avslørte mye vi ikke visste - eller hadde fortrengt - om kvinnekroppens vekst og fall.

Overskudd

Ola Hage fra Gudbrandsdalen var gjesteartist med skikkelsen Røysheimsgamla. Hun fikk avslutte HÆSTlatter, og publikum lo så tårene trillet fra start til mål med historiene om Magda og Anton. Noe av overskuddet - 7.000 kroner - ble delt ut til Kristine Holte, som er elevrådsleder ved Surnadal ungdomsskole, på vegne av 10.klasseprosjektet.

Lørdag er det ny forestilling. Og neste år skal opplegget gjentas, med håp om at dette blir en fast tradisjon i årene som kommer.