Marit fra Frei har fått en historisk avtale med myndighetene i Laos

Marit R. Ngamchalad er overbevist om at utdanning er en måte å få bukt med fattigdommen på. Siden 2001 har hun hjulpet over 1000 barn og unge i Laos. Her deler hun ut hygieneartikler til en lærerstudent. Akrivfoto: School Support Laos

Marit R. Ngamchalad er overbevist om at utdanning er en måte å få bukt med fattigdommen på. Siden 2001 har hun hjulpet over 1000 barn og unge i Laos. Her deler hun ut hygieneartikler til en lærerstudent. Akrivfoto: School Support Laos

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Etter mange års arbeid for å gi fattige barn og unge i Laos en mulighet til å gå på skole, fra grunnskolenivå til høyere utdanning, har Marit R. Ngamchalad, fra Frei nådd et historisk mål.

Torsdag 9. mars 2017 skrev hun og organisasjonen School Support Laos under en avtale med laotiske myndigheter. En avtale som gjør at organisasjonen, som Ngamchalad selv har bygget oppe, står sterkere enn noen gang.

På hjemmesiden til School Support Laos, forteller Marit R. Ngamchalad om dagen, og hun skriver blant annet at de har fått tillatelse på alle plan for å hjelpe de fattigste av de fattige barn og unge i landet.

Drømte om Laos

Tidens Krav møtte den engasjerte dama i 2013.

Da sa hun at for henne var meningen med livet å hjelpe fattige barn i Laos med skolegang.

Historien starter tilbake i 1999, da Marit Rousing, som hun da het, var på backpackertur sammen med sin bror Ole Chistian.

Dagene i det kommunistiske landet Laos satte spor, og vel hjemme i Norge klarte de ikke glemme det de hadde sett.

Marit R. Ngamchalad fortalte i intervjuet at hun snakket om Laos, drømte om Laos, og kjente veldig på at hun ville gjøre noe for de fattige barna. Tilbakemeldingene fra foreldrene var enkel. Har du fått dette i hjerte ditt Marit, så må du bare dra.

En ære

I desember 2001 ble School Support Laos (SSL) en realitet. Ngamchalad fortalte at siden Laos er gjennomsyret av kommunisme, kan det å drive hjelpearbeid være krevende, men hun har hele tiden følt at dørene har stått åpen for henne.

Nå har organisasjonen tatt ett steg videre, med en avtale med myndighetene, og på hjemmesiden skriver Ngamchalad følgende:

Det var en formell seremoni der høytstående embetsmenn var representert. Selveste utenriksministeren hadde på forhånd godkjent signering av kontrakten mellom SSL og myndighetene. Det var virkelig en stor ære å høre myndighetspersoner anerkjenne SSL og det arbeidet vi har gjort i 16 år, på denne måten.

Alt SSL gjør finansieres av midler fra store sponsorer, samt gaver fra privatpersoner, skoleklasser, og andre her i Norge. Flere nordmøringer bidrar.

Da Tidens Krav snakket Marit R. Ngamchalad i 2013 kostet ett grunnskoleår i Laos 300 norske kroner. For barna inne jungelen var det noen dyrere. Å få en lærerutdanning kostet 5.000 kroner.

School Support Project Laos

School Support Project Laos er et bistandsprosjekt som hjelper fattige barn til skolegang i Savannakhet provins i Laos.

En gang i året gir de barn en pakke med skolemateriell og skoleklær som er nok for hele det neste skoleåret.

I tillegg utdanner de lærere på lærerhøyskolen i Savannakhet by.

Lærerstudentene kommer fra stammelandsbyer i fjellområder der det generelt er stor mangel på lærere i grunnskolen. Det gis en tre-årig lærerutdannelse som også gir de gode kunnskaper i engelsk.

Prosjektet finansieres av innsamlede midler fra Norge.

Les mer her: https://schoolsupportlaos.com/about/

Artikkeltags