Fratatt retten til å skrive ut medisin

Artikkelen er over 16 år gammel

Valpene «Stesolid», «Valium», «Rohypnol» og « Paralgin Forte» er det nærmeste lege Birger Schroll nå kommer sterke medisiner.

DEL

Lege Birger Schroll vingeklippet i Statens helsetilsyn

For den omstridte legen fra Aure kommune er av Statens Helsetilsyn fratatt retten å rekvirere såkalte A- og B-preparater.

- Legemiddelverket og andre instanser er varslet om vårt vedtak, opplyser seniorrådgiver Fredrik Lorentzen i Statens helsetilsyn.

Vanedannende

Lorentzen forteller dette er en sterk reaksjon fra helsetilsynet. I hele fjor var det bare tre av 172 saker i helsetilsynet som endte med samme konklusjon.

Schroll er nærmest vingeklippet når han som lege ikke kan skrive ut resepter.

Den danske legen kan nå ikke lenger skrive ut rekvirering på A-preparater, som er medikamenter som inneholder narkotiske midler.

- Han har rekvirert store mengder vanedannende medisiner til rusmisbrukere, forklarer juristen i helsetilsynet.

Heller ikke sterke smertestillende legemidler får Schroll lov til å skrive ut resepter på til sine pasienter. Dette er medisiner som regnes som såkalte B-preparater.

Journalføring

Statens helsetilsyn ble i likhet med fylkeslege Egil Storås ikke imponert over Schrolls journaler.

- En rekke forhold er ikke etter boka. Heller ikke når det gjelder journalførsel, opplyser Fredrik Lorentzen.

Seniorrådgiveren slår fast at Birger Schroll ikke oppfyller flere av kravene som stilles i helsepersonelloven om forsvarlig virksomhet.

Helsetilsynet mener også at legens rekvirering av sterke medisiner til bruk i egen praksis heller ikke har vært forsvarlig.

- Ved siden av tap av rekvisisjonsretten, får legen også en advarsel for måten han har drevet sin virksomhet på, legger Lorentzen til.

Må til andre

Lege Birger Schroll har lenge vært i søkelyset til fylkeslege Egil Storås, som etter en inspeksjon av hans praksis for et drøyt år siden bestemte seg for å oversende saken til helsetilsynet.

I fjor sommer valgte legen å gå over til alternativ behandling. Valpene «Stesolid», «Valium», «Rohypnol» og «Paralgin Forte» skulle brukes som medisin og verktøy for bedre helse.

Birger Schroll uttalte til Tidens Krav i sommer at han fortsatt ville skrive ut medisiner i akutte tilfeller.

- Nå må hans pasienter gå til andre leger for å få tak i denne typen medikamenter, som han nå altså er fratatt retten til å skrive ut selv, forteller seniorrådgiver Fredrik Lorentzen.

Kan anke

Fylkeslege Egil Storås hevdet han i går kveld fortsatt ikke hadde sett brevet fra Statens helsetilsyn.

Han har tidligere ikke ønsket å kommentere angrepene fra Birger Schroll med begrunnelse av at saken var under behandling. Han er ikke særlig mer meddelsom etter at saken var avgjort.

- Uttalelsene hans faller på sin egen urimelighet. Ikke minst nå som vedtaket i helsetilsynet var i tråd med min tilråding, sier Storås.

Men siste ord behøver ikke å være sagt i saken mot den omstridte legen fra Aure. Han kan påklage vedtaket i helsetilsynet til Statens helsepersonellnemd.

Artikkeltags