Gå til sidens hovedinnhold

Fortjent heder til Finn Talgø

Artikkelen er over 11 år gammel

Surnadal: Finn Talgø ble fredag overrakt Kongens fortjenstmedalje i sølv. 70-åringen mente hederen var over all forventning.

Under en seanse på Surnadal kulturhus og Vårsøg hotell sammen med sin nærmeste familie og representanter fra kommunen, fikk Talgø utmerkelsen. Kanskje ante han at noe uvanlig var på gang, men Talgø ble synlig glad for den gjeve utmerkelsen som Kongens fortjenestemedalje i sølv er.

Lokalpatriot

Det var kommunen med ordfører Mons Otnes som foreslo Talgø til Kongens sølv. Grunnene for å gi todalingen utmerkelsen, er mange.

Først og fremst er det lokalpatrioten Finn Talgø som hedres. Han har hele sitt liv vært knyttet til Todalen, og har gjennom sitt virke som forretningsmann i møbelkonsernet spilt en viktig rolle i utviklingen av lokalsamfunnet i den lille bygda.

Ikke minst har hans engasjement for og urokkelige tro på sine sambygdinger skapt mange arbeidsplasser. Faktisk var det på det meste 573 ansatte i Talgø, slett ikke verst med tanke på at bygda teller knappe 350 innbyggere, heter det i begrunnelsen fra kommunen.

Uten innsatsen til Talgø er det slett ikke sikkert at veiforbindelsen ut og inn av Todalen hadde vært slik den er i dag.

«Hadde ikkje Finn Talgø stått på slik, ville todalingane framleis hatt ein vegstandard av meir museal interesse enn praktisk nytte», skriv ordføraren i brevet til Kongen.

Fotballen

Hans innsats for det frivillige lagsliv trekkes også fram. Han var i en årrekke sentral i Todalen IL, og da spesielt i fotballgruppa. Hans bedrift Talgø Møbelfabrikk har i alle år vært idrettslagets viktigste støttespiller.