Du kan spare tusenlapper

 *** Local Caption *** Riktig luftrykk i dekkene er ikke bare viktig for sikkerhet og kjøreegenskaper, det merkes også direkte på bilholdskostnadene.

*** Local Caption *** Riktig luftrykk i dekkene er ikke bare viktig for sikkerhet og kjøreegenskaper, det merkes også direkte på bilholdskostnadene. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er enkelt – og det er gratis.

DEL

[broom.no]  Hvor ofte sjekker du egentlig lufttrykket i dekkene på bilen din? Hvis du er sånn omtrent på gjennomsnittet, gjør du det nok altfor sjelden.

Mange av oss nøyer oss med å gjøre det bare to ganger årlig. Det er når vi bytter til henholdsvis sommer- og vinterdekk. Så bare kjører vi, og da er det dessverre stor sjanse for at dekktrykket etter hvert blir feil.

Kaster pengene ut vinduet

De aller fleste biler på veien har for lavt lufttrykk i dekkene. Dermed øker forbruket av drivstoff. Du kan like gjerne kaste pengene ut av bilvinduet, ifølge dekkbransjen.

– Mange klager over høye bilkostnader, og transportdebattene i valgkampen bærer ikke akkurat bud om billigere bilhold for folk flest i tiden framover. For de fleste er verditapet på bilen den største enkeltkostnaden, etterfulgt av drivstoff. Men med riktig lufttrykk i dekkene reduserer du i alle fall drivstoffutgiftene, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

Sliter dekkene 

Ifølge beregningene til Haukenes vil en gjennomsnittsbil med et halvt bar (cirka 7 psi) for lavt lufttrykk bruke tre prosent mer drivstoff. Samtidig går levetiden på dekkene ned med 25 prosent.

– Kjører du 25.000 kilometer i året på slike dekk, bruker du om lag 750 kroner mer i drivstoffutgifter og omtrent det samme i økt dekkforbruk. Totalt forsvinner rundt 1.500 kroner i løse lufta, nesten bokstavelig talt, sier Haukenes.

Han påpeker at riktig lufttrykk også øker sikkerheten i trafikken ved at sjansen for vannplaning minker, svingstødigheten øker og muligheten for å komme helskinnet fra en kraftig unnamanøver øker.

Her finner du tallene

Brooms bilekspert Benny Christensen anbefaler alle bileiere å gjøre det til rutine å sjekke lufttrykket med jevne mellomrom:

– Det er ikke verre enn å gjøre det når man likevel er innom bensinstasjonen. Er du i tvil om hva som er riktig lufttrykk for din bil? Mange biler har et klistremerke i dørkarmen på førersiden, her finner du riktige tall. Noen har også plasserte dette i tanklokket, eller i motorrommet. Dessuten finner du det i bilens instruksjonsbok. Og de aller, aller fleste bensinstasjonene har tabeller ved luftpumpene. Så å ikke finne ut hva som er riktig dekktrykk, det er ingen unnskyldning, avslutter Benny. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken