Juni-nedgang for Kvernberget

Nedgangen på Kvernberget i juni var størst i vanlig innenlandstrafikk, med minus 4,4 prosent. Utenlandstrafikken gikk derimot opp.

Nedgangen på Kvernberget i juni var størst i vanlig innenlandstrafikk, med minus 4,4 prosent. Utenlandstrafikken gikk derimot opp.

Artikkelen er over 2 år gammel

Innenlands- og offshoretrafikken går ned, men det er framgang på utenlandstrafikken.

DEL

Mens mai-tallene fra Avinor viste et lite oppsving i antall reisende over Kristiansund lufthavn Kvernberget for første gang på lang tid, er det igjen en nedgang i juni.

Totalt reiste 28.654 passasjerer via Kvernberget i juni, noe som er 2,5 prosent nedgang i passasjertrafikken sammenliknet med juni i fjor.

Nedgangen var størst i vanlig innenlandstrafikk, med minus 4,4 prosent. I offshoretrafikken var nedgangen på 1,5 prosent.

Framgangen kom på utenlandstrafikken, hvor det var en økning på 60 prosent i juni i år sammenliknet med i fjor. 1.011 passasjerer reiste til eller fra utlandet på Kvernberget forrige måned, noe som skyldes charterruten til Kreta i Hellas. Dette er det eneste reisemålet utenlands fra Kvernberget nå før det blir ny charter til spanske Mallorca i høstferien - hvor det er utsolgt fly.

Ser man på tallene for 1. halvår, er passasjertrafikken på Kvernberget redusert med 3,3 prosent sammenliknet med 1. halvår i fjor. Nedgang både i innenlandstrafikk (-4,0 prosent) og offshoretrafikk (-2,3 prosent) bidrar til dette.

143.332 passasjerer har reist via Kvernberget så langt i år.

Nyhamna-nedgang

Molde lufthavn Årø hadde også nedgang i juni, på hele 11,1 prosent. 42.068 passasjerer reiste via Årø forrige måned.

Dette var ventet, opplyser lufthavnsjef John Offenberg i en pressemelding.

- Hele nedgangen ser ut til være relatert til Nyhamna Expansion-prosjektet. Det var svært mye aktivitet på denne tiden i fjor, knyttet til en såkalt «shutdown» av anlegget, og dette vises godt i trafikktallene, skriver Offenberg.

- Markedet for øvrig er ut til å være relativt stabilt, og mye tyder på at bunnen i petroleumsnæringen nå er nådd og passert. Utlandstrafikken fortsetter imidlertid å stige, og det er rutene til Gdansk, Kroatia og Rhodos som står for veksten. Veksten på utland forventes å tilta i juli, fortsetter han.

På Sunnmøre er det derimot framgang. Ålesund lufthavn Vigra kan glede seg over at passasjertrafikken økte med 3,2 prosent i juni.

Ørsta Volda lufthavn Hovden hadde en vekst på hele 14,0 prosent.

Ny juni-rekord

Første halvår hadde Avinors lufthavner 25,6 millioner passasjerer, en økning på 4,3 prosent fra samme periode i fjor. I juni ble det satt ny passasjerrekord.

Juni var første måned noensinne at over 5 millioner passasjerer fløy til eller fra Avinors lufthavner. Generelt er det utenlandstrafikken som har økt mest, med 6,4 prosent, mens innenlandstrafikken økte med 3,2 prosent i juni sammenlignet med samme måned i fjor.

Veksten er i tråd med resten av årets første halvår. Antall flybevegelser har gått ned med 1,5 prosent, men antallet passasjerer økte likevel med 4,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er gledelig at vi har en så god utvikling i norsk luftfart, og det er svært bra at flyselskapene har flere passasjerer om bord med færre flybevegelser. Dette betyr en enda mer effektiv og markedstilpasset utnyttelse av kapasiteten, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor i en pressemelding.

Oslo lufthavn sto for 75 prosent av passasjerveksten i juni og passerte for første gang 2,5 millioner flyreisende på én måned.

Artikkeltags