Gå til sidens hovedinnhold

Lyshav foran Stortinget: – Norge må ta flyktningansvar

Artikkelen er over 4 år gammel

I 18 norske byer tente tusenvis av demonstranter lys og fakler i protest mot regjeringens asyl- og flyktningpolitikk.

I Oslo marsjerte mellom 3.000 og 4.000 mennesker opp Karl Johan og samlet seg til et lyshav foran Stortinget. Det var langt flere enn arrangørene på forhånd hadde turt å håpe på.

– Vi protesterer mot alle innstrammingene som har skjedd det siste året. Vårt krav er at Norge skal ta sin del av ansvaret for mennesker på flukt, sier biskop emeritus Tor Berger Jørgensen, som har sittet i arrangementskomiteen, til NTB.

I alt 40 organisasjoner, politiske partier og ungdomspartier har stilt seg bak markeringen «Tusen lys for mennesker på flukt».

Aleppo

Den skjedde samtidig med at krisen i Aleppo i Syria nådde et nytt sørgelig bunnpunkt onsdag, noe som ble markert med ett minutts stillhet foran Stortinget.

– Mens bombene faller over Aleppo, og mens båtene synker i Middelhavet, er den norske regjeringens mål at færrest mulig av de overlevende skal komme hit. Og av dem som er kommet, skal flest mulig sendes ut igjen. Det er et dypt nederlag for norsk humanisme hvis dette blir stående som Norges bidrag i denne krisen, mener arrangørene.

De viser til at regjeringen vil ta fra inntil 1.600 somaliere deres flyktningstatus og tvangsreturnere dem til et stadig konfliktfylt land. I tillegg reagerer de på behandlingen av afghanske asylsøkere.

– Norge behandler de så strengt at det nylig nådde New York Times. Dette gjelder spesielt tvangsreturer av barnefamilier, hvor Norge er i en særklasse i europeisk sammenheng, sier arrangørene.

Avkrevd svar

Innvandringsminister Listhaug (Frp) blir samtidig avkrevd svar fra opposisjonen på Stortinget om regjeringens retur av afghanere er lovmessig og om vurderingene av situasjonen i Afghanistan holder vann.

Onsdag sendte også Bispemøtet et brev til statsminister Erna Solberg (H) der de ber om at regjeringen innstiller alle returer av flyktninger og asylsøkere til over jul.

Kommentarer til denne saken