Gå til sidens hovedinnhold

Fløy til feil sykehus

Artikkelen er over 11 år gammel

Feil opplysninger til luftambulansen førte til at Mona Holsæter Fjelnset ble fløyet til sykehuset i Kristiansund og ikke til St. Olavs Hospital i Trondheim etter den tragiske drukningsulykken ved Karihola.

Aina Holsæter, mamma til ni år gamle Mona som omkom i drukningsulykken, er sterkt kritisk til at datteren ikke ble fløyet til Trondheim da det ble kjempet for å redde livet hennes.

Et notat fra legen som var om bord i luftambulansen, slår nå fast at feil opplysninger fra AMK-sentralen om tilgjengelig utstyr, førte til at luftambulansen valgte sykehuset i Kristiansund.

Ble ikke hørt

- Jeg ropte flere ganger til ambulansepersonellet og legene som var med helikopteret at de måtte fly Mona til St. Olavs Hospital. Der ville hun fått all den hjelp som var mulig å gi. Men det var noen som holdt meg tilbake med makt ute på bergene. De ville ikke høre på meg, forteller Aina Holsæter til Tidens Krav.

Både Aina Holsæter og Jon Fjelnset, pappaen til Mona, ønsker at Tidens Krav setter søkelys på denne saken.

De har fått oversendt det skriftlige materialet etter ulykken, og vil gjerne fortelle, ikke minst for å unngå at ting blir dysset ned i ettertid.

Ønsker fortgang

- Vi vil ha fortgang på behandlingen av notatet fra legen i ambulansehelikopteret, fordi vi ønsker å få lagt det vonde bak oss. Vi tenker at det akkurat nå er så ille likevel, at dette ikke gjør så mye fra eller til, sier de to.

Hvis det skal gå et halvt år, og sorgprosessen i familien er kommet et stykke videre, er de redd det vil bli forferdelig vondt å få rippet opp igjen alt av en gransking av behandlingen som ble gitt under ulykken.

Ikke riktig utstyr

Det er Eivinn Årdal Skjærseth, konstituert overlege ved anestesiavdelingen ved Ålesund sjukehus, som i et notat konkluderer med at Mona skulle vært sendt til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Her hadde de helt nødvendig utstyr for å behandle henne, mens riktig type utstyr manglet ved sykehuset i Kristiansund. Dette ble oppdaget først da pasient og redningsmannskap var ankommet sykehuset i Kristiansund.

Hensikten med notatet er ifølge Skjærseth å belyse uheldige aspekter ved redningsarbeidet, selv om utfallet etter all sannsynlighet ville blitt det samme.

Les mer i dagens utgave av Tidens Krav.